Zenica

Zenička povelja mira ove godine OMS-u Općine Žepče za doprinos međureligijskom dijalogu i izgradnji mira

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenička povelja mira ove godine OMS-u Općine Žepče za doprinos međureligijskom dijalogu i izgradnji mira – “Iskra mira rasplamsana ovim sedmogodišnjim susretom Duhom Asiza u Zenici potvrđuje da ovaj grad i Odbor za međureligijsku saradnju, opravdava svoje postojanje i dobrotu ovog grada i naše domovine BiH.

Mir, suživot na ovim prostorima nema alternativu i zajedno svi moramo dati sve od sebe kako bi sačuvali mir na ovim prostorima. Najveće dobro ovog svijeta jeste čuvanje dobrih odnosa među ljudima”, istakao je mr. Jakub-ef. Salkica, predsjedavajućeg Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

Kao i svih godina, Odbor za međureligijsku saradnju dodjeljuje čuvenu “Zeničku povelju mira”, koja je ove godine dodijeljena Odboru za medjureligijsku saradnju Općine Žepče za njihov doprinos međureligijskom dijalogu i izgradnji mira.

“Svako priznanje pa i ovo čini nas sretnim i zadovoljnim, jer na neki način tim priznanjem osjećamo da naš rad u Žepču nije ostavljen nezapaženo. Svako priznanje koje izaziva osjećaj radosti kako unutar mene tako i unutar kolega daje dodatnu odgovornost da nastavnimo dosadašnjim aktivnostima na polju međureligijske saradnje, dijaloga, suživota i multikultularnosti”, istakao je Džafer ef. Gračić, glavni imam MIZ-e Žepče.

Tokom noći brojnim Zeničanima koji su prisustvovali ovogodišnjem Duhu Asiza predstavili su se i mladi ljudi iz svih vjerskih zajednica u Zenici, a muzičkim izvedbama predstavila se i grupa “Novo Nebo”.

“Ovaj sedmi događaj Duha Asiza u našoj crkvi je u znaku i fokusu mladih i to je ustvari zalog budućnosti koji mi želimo ostaviti mlađim generacijama, te da ih odgajamo u duhu tolerancije i u duhu svega onoga što je lijepo i vrijedno, a danas-sutra oni će to ako Bog da ponijeti u životu i tako savladati kada budu odrasli ljudi”, istakao je Vlatko Rosić, član Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.

Duh Asiza je globalno međuvjersko pacifističko gibanje započeto molitvenim susretom svih svjetskih vjerskih predstavnika u talijanskom gradu Asizu 1986. godine, sazvanog od pape Ivana Pavla II. sa svrhom zajedničke molitve za mir.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno