Ljudi

Zenička pamet: nakon prošlogodišnjeg zlata, drugu godinu zaredom predstavljaju BiH na olimpijadi projekata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenička pamet: nakon prošlogodišnjeg zlata, drugu godinu zaredom predstavljaju BiH na olimpijadi projekata – Učenici trećeg razreda Međunarodne srednje škole Abdullah Dizdarević i Kemal Sivro su ove godine na jubilarnoj desetoj BOSEPO olimpijadi projekata osvojili zlatnu medalju i time se plasirali na međunarodu olimpijadu projekata INOMATRIX, koje će biti održana u aprilu ove godine u Rumuniji.

-Ove godine smo zlato osvojili sa projektom myDen. Radi se kompletnom sistemu iznajmljivanja apartmana, koji funkcioniše na principu da vi kao korisnik usluge odete na web stranicu koju smo napravili, tamo izaberete apartman koji želite, na vremenski rok koji želite te platite to putem PayPala. Kada stignete na lokaciju apartmana koji ste iznajmili i u vrijeme kada ste ga iznajmili, otključate ga putem NFC-a koji posjeduje vaš telefon. Kada uđete u apartman sve uređaje kontrolišete putem vašeg telefona, a preko same web stranice. Takođe ako Vi posjedujete apartman koji biste željeli iznajmiti možete ga postaviti na našu stranicu nakon što se prethodno ulogujete. Prije nego postavite apartman na stranicu on mora imati određenu opremu u vidu jednostavnog mikrokontrolera koji će da upravlja cijelim tim sistemom vašega apartmana (otključava vrata, pali svijetla,..), kažu Abdullah i Kemal.

Njihova ideja se rodila početkom traženja problema koji bi “mogli popraviti” Primjetili su da statistike pokazuju da u BiH preko 50% stanovništva ne može sebi priuštiti jedno putovanje godišnje, a da u Evropi, najviše troškova ide zapravo na pronalaženje smještaja.

-Tada smo shvatili, smanjivanjem cijene smještaja, znatno bismo smanjili troškove putovanja i samim time omogućili da više ljudi bude u prilici da sebi priušti godišnji odmor ili neko putovanje. Mi već dugi niz godina ostvarujemo zapažene rezultate na mnogim takmičenjima. Prošle godine smo takođe osvojili zlatnu medalju na BOSEPO olimpijadi, te bronzanu medalju na INFOMATRIX međunarodnoj olimpijadi u konkurenciji 46 država i oko 600 projekata održanoj u Rumuniji, u Bukureštu od 12. do 15. maja, kažu ovi mladi zenički inovatori.

BOSEPO olimpijada je jedina olimpijada projekata u BiH koja sarađuje sa mnogim međunarodnim olimpijadama, te najbolje plasirane projekte šalje na njih. Svake godine na ovakvim olimpijadama mladi iz BiH imaju priliku upoznati mnogo vršnjaka sa sličnim sličnim interesovanjima, koji su odvojili svoje vrijeme da naparave nešto novo i inovativno. Radeći na projektu svako od njih stiče nova znanja i iskustva, koja ne može steći u školi ili na nekom drugom mjestu.

-Da bismo uopšte realizovali naš projekat morali smo naučiti programirati u mnogim jezicima, te naučiti štošta o elektronici i elektronskim komponentama. Zbog toga samo učešće na ovim olimpijadama predstavlja jednu pozitivnu priču i nama je čast biti dio te priče evo već drugu godinu, kažu Kemal i Abdullah.

Treba li naglasiti da su i lani i, za sada, ove godine, mladi Zeničani na put na kojem predstavljaju svoj grad i državu putovali bez gotovo ikakve pomoći društva i sistema, potpomognuti samo od onih koji bespogovorno vjeruju u njih, prije svega njihovih porodica. Hoće li tako ostati i ovaj put? Sretno i ove godine u Rumuniji, od ekipe Zenicaloga.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno