Zenica

Zenička foto izložba sa svjetskim pečatom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Već je koncept konkursa samo za žene autorice umjetničke fotografije privukao veliku regionalnu pažnju, a uz nove detalje o selekciji i ocjenjivanju radova zenička foto izložba postaje svjetski jedinstvena.

Na godišnji konkurs zeničkog udruženja ”Zona muzike” pristiglo je imprtesivnih 450 umjetničkih fotografija, koje su dostavile 47 autorica iz 18 gradova regiona, Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Teslića, Stolca, Zenice, Doboja, Novog Sada, Beograda, Zagreba, Splita, Rijeke, Siska, Zaječara, Pazina, Kikinde, Koprivnice i Umaga.

Ideja da se priredi prva regionalna kolektivna izložba isključivo autorica umjetničke fotografije, upravo u vrijeme naglašenog svjetskog trenda protiv zapostavljanja i diskriminacije žena u umjetnosti, privukla je, dakle, veliku pažnju prvenstveno među njima.

”Željela bih vam zahvaliti što ste pokrenuli ovaj natječaj, jer su natječaji s koncertnom tematikom jako rijetki. Nažalost, koncertna fotografija je često podcijenjena, kao da se ne razumije da je fotografija umjetnost, baš kao i glazba. Nadam se da će ovaj konkurs pridonijeti popularizaciji i vrijednosti koncertne fotografije”, riječi su Maje Prgomet, profesionalne fotografkinje i predsjednice Foto kluba Split, što je tek jedna od brojnih sličnih reakcija autorica koje su se prijavile na konkurs.

A kakav je njihov umjetnički ”kapacitet” pokazuje podatak da su među njima akademska slikarica i doktorand akademskih studija na Fakultetu primjenjenih umjetnosti, pa magistrica komunikologije, jedna višestruko nagrađivana fotografkinja i fotoreporterka koja je izlagala na četrdesetak izložbi po svijetu, pa diplomirana filmska režiserka, grafička dizajnerica, studentica kreativne fotografije, diplomant Fakulteta primenjenih umetnosti – smjer fotografija, studentica na Umjetničkoj akademiji – smjer dizajn vizualnih komunikacija, te nekoliko profesionalnih fotografkinja i urednica u poznatim regionalnim medijima.

Od 11-godišnjakinje do 72-godišnjakinje

Realnost je da su žene u svijetu umjetničke fotografije u našem okruženju manje-više potisnute u odnosu na muške kolege, pa je koncept zeničke ‘ženske izložbe’ makar mali doprinos njihovom izlasku u prvi plan.

Autorice koje sudjeluju u konkursu, odnosno na izložbi #MeToo s naslovom ”Čisto oko, puno srce” glavne su junakinje priče, no nju zaokružuje još nekoliko simbolički vrijednih sadržaja.

Kao posebne gošće, u postavci će biti predstavljene polaznice Škole fotografije Zenica, među kojima se izdvajaju najmlađa, 11-godišnjakinja Lamia, i najstarija 72-godišnja Mirsada. U tom dijelu izložbe organizator najavljuje i neke veteranke muzičke fotografije na ovim prostorima, autorice koje su u ranim osamdesetim bile među pionirima ovog specifičnog žanra.

Umjesto uobičajenog žirija, izložba ima glavnog selektora, kako to već čine drugi internacionalno poznati foto konkursi. Zapravo, u ovom slučaju riječ je o selektorici i tu ulogu ima Zeničanka Ferida Abdagić, new media dizajnerica i novinarka.

Ocjenjivanje i dodjela nagrada

Nakon odabira finalistica konkursa, čiji radovi će biti postavljeni na izložbi, odluku o nagradama (Grand prix plaketa i posebne nagrade) donijela je – sutkinja.

Za ovu ulogu ”Zona muzike” je angažirala ekskluzivno autorsko ime iz Los Angelesa!

Lindsey Best, fine art and music photographer, diplomirala je na Art Center College of Design i u izboru njujorškog Complexa, magazina za pop kulturu, muziku i grafičku umjetnost, uvrštena je u Top 50 muzičkih fotografa svijeta.

Među brojnim izvođačima čije koncerte je pratila su The Rolling Stones, U2, Radiohead, Roger Waters, Muse, No Doubt, Offspring, Emmylou Harris, Blue Man i niz u Americi poznatih muzičara, a angažirali su je Live Nation, čuvena produkcijska kuća, te magazini poput Premier Guitar, Pedal Punk i LA Weekly.

“Fotografija vam omogućava da iskoristite životno iskustvo i izrazite ga generalno kao ljudsku priču, a ne samo da bude specifična za jednu osobu ili situaciju”, kaže Lindsey Best. “Kao ljudska bića, svi smo u dodiru sa istim emocijama, a kao umjetnik volim izazov prevođenja tih emocija u vizuelne sadržaje”.

Ulogu sutkinje #MeToo izložbe Lindsey je prihvatila s ogromnim zadovoljstvom i, kako kaže, ”uživa u pomisli da će sudjelovati u promociji žena, autorica fotografije u jednom dalekom svijetu, o kojem ne zna baš puno, ali s kojim je svakako povezana istim umjetničkim porivom”.

Otvaranje izložbe ”Čisto oko, puno srce” zakazano je za četvrtak, 26. aprila u 19 sati u galerijskom prostoru zeničkog cafe kluba ”Šibica”.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno