Kultura

Zenička biblioteka izdala zbirku pjesama “Zaboravljeni otoci” Muse Ćazima Ćatića

Gradska biblioteka Zenica (GBZ) obilježila je Mjesec knjige i večerašnjom promocijom zbirke pjesama Muse Ćazima Ćatića, kojoj su dali naziv „Zaboravljeni otoci“, po jednoj od njegovih pjesama.

Diretkor Haris Abdagić istakao je kako su se na taj korak odlučili u želji da obilježe 140 godina od rođenja velikog pjesnika pa večerašnju promociju smatra i centralna manifestacija Mjeseca knjige u GBZ.

– Usudili smo se i uspjeli sami sebe iznenaditi jednim potpuno novim, svježim izdanjem pjesama Muse Ćazima Ćatića. Iz perspektive vremena i prostora u kojem živimo, Musine pjesme i uopšte poezija se čini kao zaboravljeni otoci, koje, kada bismo ih češće posjećivali, mislim da bismo bili i sretniji ljudi- kazao je direktor GBZ Haris Abdagić te istakao kako su knjigu uradili potpuno vlastitim snagama.

On je napomenuo kako su večeras obilježili i 110 godina od smrti Silvija Strahimira Kranjčevića, Musinog kolege, savremenika i prijatelja.

Zbirka pjesama, inače, sadržava 60 naslova, koje je izabrao i predgovor napisao književnik Željko Grahovac, također zaposlenik GBZ.

Grahovac je istakao kako je Musina poezija osebujna i izuzetna, upravo zbog toga što se svako malo osjeti potreba za savršenom knjigom i za savršenim izborom.

– On je, naime, za života ostavio samo jednu knjigu pjesama. I to pod perom urednika, ali nije sam bio ni redaktor ni urednik te knjige. Sve ostale pjesme su bile u zaostavštini. Vrijeme je, ne samo najbolji i najmjerodavniji, nego, čini mi se, i jedini pravi sudija kada je riječ o vrhunskim književnim vrijednostima. Vrijeme koje učini, dopusti, uradi da i nakon toliko godina možemo i želimo ponovo čitati poeziju toga autora, i u njoj čujemo ono što je potrebno da čujemo, napajamo se sa tih izvora – kazao je Grahovac.

Istakao kako su to prave književne veličine, a ne oni koji, kako je kazao Grahovac, sami sebe ili, pak, jedni druge, proglašavaju takvim.

– Musa je u tom smislu, zaista, uzor – podvukao je Grahovac.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem