Ostali sportovi

Zenička Arena jedina u BiH ispunjava zahtjeve za odbojkaške susrete na najvišem nivou

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenička Arena jedina u BiH ispunjava zahtjeve za odbojkaške susrete na najvišem nivou – Predstavnici Odbojkaškog savez Bosne i Hercegovine s kolegama iz zemalja regiona u budućnosti žele realizovati niz zajedničkih projekata, a kruna saradnje trebalo bi da bude organizacija jednog velikog takmičenja u seniorskoj konkurenciji.

U Sarajevu će u ponedjeljak biti potpisan sporazum o saradnji između odbojkaških saveza BiH, Crne Gore i Hrvatske, kojim će biti stavljeni temelji za unapređenje odbojkaškog sporta na našim prostorima.

“Fokus ove priče je da zajedničkim aktivnostima i snagama pokušamo doprinijeti razvoju odbojke u našem regionu. Saradnja naša tri saveza i dosad je bila veoma uspješna, ali je sada želimo ozvaničiti parafiranjem dokumenta. Namjera nam je da u budućnosti zajednički apliciramo u IPA fondove Evropske unije s ciljem finansiranja organizacije zajedničkih kampova, seminara, rada s mladima, edukacije trenera, sudija i službenih lica”, pojasnio je Draženko Haračić, generalni sekretar krovne bh. odbojkaške organizacije.

Razvoj infrastrukture je takođe nešto o čemu se dugoročno razmišlja. Tako će u razgovorima s kolegama iz Crne Gore i Hrvatske jedna od tema biti i mogućnost apliciranja za sredstva za tu namjenu. Upravo su dvorane jedan od glavnih preduslova za kandidaturu za organizaciju velikih takmičenja. OS BiH je u posljednjih desetak godina bio uspješan domaćin mnogih međunarodnih turnira, većinom u omladinskim kategorijama, ali se u doglednoj budućnosti žele okušati i na seniorskom planu. Šansu vide i u zajedničkoj kandidaturi s komšijama.

“S Hrvatskom smo već u fazi realizacije zajedničke organizacije finalne runde Evropskog prvenstva za juniorke 2020. godine. Ako se zna da smo 2013. bili domaćini u kadetskoj konkurenciji sasvim je jasna naša namjera u perspektivi”, rekao je Haračić i dodao:

“Poznato je da u BiH nemamo dovoljan broj kvalitetnih dvorana. Naročito ne onih većeg kapaciteta. Praktično samo ‘Arena’ Zenica može odgovoriti zahtjevima na najvišem nivou. U velikoj sali ‘Skenderije’ se zbog cijevi za led ne može bušiti pod, a nismo sigurni za ‘Zetru’. Veliki broj i manjih dvorana ne zadovoljava sve potrebe sportista u potpunosti. Koliko mi je poznato, u IPA fondovima može se aplicirati i za razvoj i gradnju infrastrukture, pa ćemo vidjeti možemo li nešto uraditi po tom pitanju.”

Odbojkaški savez BiH proteklih godina bio je nekoliko puta domaćin i balkanskih turnira.

Razmjena sudija

S ciljem razmjene iskustava BiH i Crna Gora ove sezone pokrenuli su aktivnosti na razmjeni sudija. Tako su arbitri iz Crne Gore dijelili pravdu na jednoj utakmici Premijer lige BiH, odnosno bh. sudije u elitnom takmičenju Crne Gore. Riječ je o međunarodenim sudijama najvišeg ranga, kojih BiH u ovom trenutku ima ukupno deset.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno