Ljudi

Zeničanka Sara Heljić učestvovala na NBA Global Campu u Los Angelesu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanka Sara Heljić učestvovala na NBA Global Campu u Los Angelesu – Mlada Zeničanka Sara Heljić je, prema pisanju američkih medija, jedna od najperspektivnijih evropskih košarkašica. Ova bh. 17-godišnja košarkašica već je nastupala u četvrtfinalnim FIBA ​​Europskim prvenstvima mladih (1x U16, 2x U18, 1x U20), u kojima je nastupala protiv košarkašica koje su starije od nje od godinu, do četiri godine, a danas se bori u mađarskoj Prvoj diviziji, protiv košarkašica koje su sve redom starije od nje.

Prošla godina je za ovu mladu Zeničanku bila godina prekretnica, jer je iz škole i nastupa za KŽK Čelik prešla u inostranstvo, u Vasas akademiju, gdje na pola sezone već ima 15-minutni tajming u nastupima, prosjek od četiri poena i tri skoka, a u jednom od mečeva (3. februara) postigla je i lični rekord, 12 poena i osam skokova.

Sara u mađarskoj Vasas Akademiji nastupa za čak tri selekcije. Kao veliki košarkaški talenat, kojeg su prepoznali ljudi iz Mađarske, ova Zeničanka skrenula je pažnju mnogih skauta i agenata iz Evrope, ali i WNBA. S tim u vezi Heljićka je pozvana kao jedna od najtalentovanijih košarkašica svoga uzrasta u Evropi na NBA Global Camp, koji se od 16-18. februara održavao u Los Angelesu (SAD). Reprezentativka BiH je u ovom kampu pokazala svoje kvalitete, a svakako da je to prilika i da se upozna s ostalim talentovanim košarkašicama iz Evrope, koje su odabrane i pozvane u SAD. Na kampu ih treniraju neki od NBA trenera, te poznatih trenera iz Evrope.

NIKE je partner ovog projekta i svaka od košarkašica je dobila svu opremu od ove renomirane firme. Svakako da je ovo velika čast za Heljićku, koja je prošla sve reprezentativne selekcije, a prošle godine bila je član i U 20 selekcije, koja je igrala na Evropskom prvenstvu u Portugalu. Zanimljivo da je Zeničanka sa svojih 16 godina bila najmlađa košarkašica na prvenstvu, a o njoj kao košarkaškom čudu iz Zenice, pisali su brojni mediji u Evropi i regiji.

Reći da je Sara ispred vremena bilo bi pleonazam. Jedno je sigurno, naviknuta je na izazov, na testiranje njezinih granica i na iskustvo starijih suigrača i protivnika. Ispred nje spektakularne krivulje učenja. “Globalni kamp” za 2018., koji je proteklog vikenda održan u Los Angelesu (SAD), u Los Angeles Lakersovoj praksi, tokom vikenda NBA All-Star Game vikenda.

Sara je jedna od samo 24 djevojčice, uz 42 dječaka, iz 36 zemalja, odabranih sa izvanrednim košarkaškim vještinama i sposobnostima vođstva, da dobije pozivnicu za zajednički razvojni program FIBA ​​i NBA za globalni razvoj i odnose s javnošću. Počelo je 2001. godine, a to je događaj koji domaćini tokom tri dana najviše obećavajuće igrače dobi srednjih škola širom svijeta. U središtu koncepta BWB spaja se vrhunski mladi košarkaški talent u dobi od 18 godina i mladi od Azije-Pacifika, Europe, Amerike i Afrike.

U Europi je u julu 2001. održan prvi kamp za košarku bez granica. Vlade Divac (Srbija) i Toni Kukoč (Hrvatska), zajedno sa bivšim suigračima jugoslavenske reprezentacije, ponovno su se udružili s 50 djece iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bivše jugoslavenske Republike Makedoniji (MKD), Slovenije, Srbije i Crne Gore, kao zajednički jezik za globalni mir, prijateljstvo i sportsku reprezentaciju. Od tada se u kontinentalnim kampovima – BWB održalo u 32 grada u 27 zemalja na šest kontinenata.

NBA i FIBA ​​odlučili su 2015. godine stvoriti super-kamp koji će postaviti bazu za nastupni BWB Global Camp tokom NBA All-Star 2015. u New Yorku, počevši od godišnje tradicije All-Star. Svaki All-Star vikend, od petka do nedjelje, pod nadzorom osoblja BWB-a, nacionalnog tima / NBA / WNBA igrača, kao i nekih od najboljih svjetskih trenera, u raznim treninzima, uključujući učinkovitost kretanja, razvoj vještina, natjecanja u vještinama, kao i 5-na-5 natjecanju. Izvan terena, sudjeluju u seminarima o svakodnevnom životu koji se fokusiraju na zdravlje, vođstvo i komunikaciju. Razgovori i razmjene s profesionalnim igračima o karijeri pomoći će budućim klijentima izgraditi vlastitu karijeru.

Kamp je jedinstvena prilika za svakog igrača da poboljša svoje košarkaške talente i upozna druge košarkaše svoje dobi s cijelog svijeta. Među pozvanim su bili Dikembe Mutombo, Patrick Ewing, Jerry Stackhouse, Scottie Pippen, Yao Ming, Tony Parker i Pau Gasol, a ove godine Goran Dragić, Al Horford, Domantas Sabonis, Jennifer Azzi (1990 NCAA prvak i NCAA Final 4 MOP, bivši trener Univerziteta u San Franciscu), Ruth Riley (2001 NCAA prvak I 2001 NCAA Final 4 MOP, 2x WNBA prvak, 2003 WNBA Finale MVP, bivši San Antonio Stars GM) i Lindsey Harding (# 1 2007) su potvrđeni članovi.

Nema sumnje da će Sara i njena široka paleta postojećih vještina (velika pokretljivost, snažna noga, mekani dodir s objema rukama, prijelazna igra, skokovi, borbeni duh) iskoristiti ovu veliku privilegiju i priliku koja će joj pomoći da se uspostavi kao elita profesionalne košarke.

Želite li pratiti BWB Global Camp?
Streamovi uživo na Facebook stranici FIBA: https://www.facebook.com/FIBA/

#BWBGlobal trend na Twitteru

FOTO: FIBA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno