Ljudi

Zeničanka na King’s Collegeu u Londonu: Istraživanje umjetne inteligencije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanka na King’s Collegeu u Londonu: Istraživanje umjetne inteligencije – Naše ambicije i životni pozivi, prema nekom nepisanom pravilu, idejno se uobličuju još u ranim fazama djetinjstva i jedino što nas može ostvariti u tom smislu jeste dosljednost krajnjem cilju. Uspješni ste u onoj mjeri koliko vjerujete u sebe, kazuje nam primjer Senke Krivić, rođene Zeničanke koja je pošavši tragom svojih srednjoškolskih želja stigla u London gdje danas gradi karijeru perspektivnog naučnika iz oblasti informatike i robotike. U Zenici je završila osnovno i srednje obrazovanje, nakon čega odlazi na studije u Sarajevo.

“U vrijeme kad sam pohađala nastavu osnovne škole razvila se i moja ljubav prema fizici, matematici, hemiji i informatici. Bilo je teško donijeti odluku šta da studiram. U srednjoškolskim danima mijenjala sam želje, ali sam na neki način bila ubijeđena da ću jednoga dana, ipak, studirati informatiku, jer me fascinirala ideja kreiranja računalnih programa. Više informacija o Odsjeku za automatiku i elektroniku prvi put sam saznala krajem trećeg razreda srednje škole. Kad sam shvatila da sa tim obrazovanjem mogu učiti o robotima, automobilima i vozovima, kao i njihovom progamiranju, to je bio više nego dovoljan razlog da donesem konačnu odluku u pogledu izbora svog budućeg rada i karijere.”

Prilika koja se ne odbija

Bez sumnje, naglašava, da su izazovi novog vremena, u kojem pravac profesionalne orijentacije određuje tehnički i tehnološki napredak društva, imali presudan utjecaj na njezinu odluku da se opredijeli za studij informatike. U Sarajevu je, najprije, završila Elektrotehnički fakultet, nakon čega je otvoreno za nju posve novo poglavlje života. Prilika koju je dobila nije se mogla odbiti.

“Nakon završenog Elektrotehničkog fakulteta izvjesno vrijeme radila sam kao inženjer u kompaniji Volksvagen Sarajevo d.o.o. i nedostajali su mi izazovi i prilika za naučno-istraživački rad. Budući da sam se željela baviti naukom na naprednijem i ozbiljnijem akademskom nivou, potreban korak za to bio je upis odgovarajućeg doktorskog studija. Znajući da se želim baviti robotikom i inteligentim sistemima, aplicirala sam na pozicije u laboratorijama koje su nudile rad u tim oblastima. Doktorski studij u Inzbruku mi je otvorio vrata u taj naučno-istraživački svijet i omogućio priliku da radim na projektima Evropske unije sa najnovijim tehnologijama, kao i da upoznam neke od najznačajnijih naučnika današnjice iz oblasti robotike, umjetne inteligencije i fizike. Pored toga, već pri kraju doktorskog studija, dobila sam ponude za dalji rad na drugim univerzitetima i industriji.”

KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI NA LINKU:

AL JAZEERA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno