Ljudi

Zeničanka Jovana među kandidatkinjama za let prve žene iz Njemačke u svemir

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanka Jovana među kandidatkinjama za let prve žene iz Njemačke u svemir – Jovana prva Zeničanka u svemiru? U trci da postanu prva njemačka žena astronaut učestvuje 90 kandidatkinja, a među njima je Jovana Džalto, inženjer – istraživač Tehničkog univerziteta u Kajzerslauternu, inače Zeničanka.

Naučnica iz Njemačke kandidat za kosmičku stanicu ISS: Jovana Džalto – Ova izvanredna djevojka porijeklom iz Bosne i Hercegovine rođena je u Zenici prije 31 godinu, diplomirala je na Tehničkom univerzitetu u Kajzerslauternu, a u slobodno vrijeme se bavi letenjem na jedrilici.

Prijavila se sa više od 400 kandidatkinja za let na internacionalnu svemirsku stanicu ISS i ušla u uži izbor. Riječ je o privatnoj misiji na međunarodnu svemirsku stanicu koja će trajati 10 dana, a planirana je za 2020. godinu.

Više voljela rakete nego lutke

Do sada su u svemirskim ekspedicijama učestvovali isključivo muškarci iz Njemačke ukupno njih 11, Klaudija Kesler, koja važi za visoko specijalizovanog eksperta za svemirsku branšu, smatra da to nije fer i svojom inicijativom “Astronautkinja”  želi da pruži šansu pripadnicama ljepšeg pola, pošto sama nije uspela da ostvari svoj san o letu u svemir jer je  “u pogrešno vreme bila u pogrešnom uzrastu”.

Ona je mjesecima proučavala profile kandidatkinja, uglavnom pilota borbenih aviona, inženjera i ljekarki.

Njih 70 se u srijedu predstavilo njemačkoj javnosti pozirajući nasmijano ispred Brandenburške kapije u Berlinu. Među njima je bila i Jovana Džalto iz Zenice koja je izbjegla od “jugoslovenskih ratova” u Njemačku.

– U djetinjstvu sam se radije zabavljala s igračkama raketama i autima nego sa lutkama – sjeća se Jovana. Danas Jovana radi na Tehničkom univerzitetu kao naučnik ustraživač, a specijalizovana je za kompozitne materijale i gradnju laganih konstrukcija kd istih.

Jovana se bavi jedriličarstvom a u slobodno virjeme i sama popravlja avione. Kada dođem na aerodrom na letenje jedina sam žena na pisti. Mislim da na svemirskoj stanici nije mnogo drugačije. Oduvjek sam se interesovala za svemirske letove i uvjek sam htjela da saznam šta još postoji tamo gore – otkrila je Jovana svoje snove.

Teški testovi

Više od 30 miliona eura skupu obuku i put na svemirsku stanicu ISS za četiri godine trebalo bi da finansiraju sponzori. Klaudija Kesler je ubjeđena da će to biti sprovedeno bez problema, jer su mnoge firme zainteresovane za eksperimente u svemiru, na primer, za istraživanje materijala. Berlinska klinika Scharite, recimo, se interesuje o tome kako reaguju krvotok, mišići i kosti žena astronauta u svemiru-

Od oktobra će 90 kandidatkinja proći psihičke i fizičke testove u njemačkom Centru za vazdušne i svemirske letove. Posle tog kruga će preostati samo deset najboljih kandidatkinja, a do marta 2017. godine će se znati ime jedne od njih koja će proći obuku i pripreme za let u svemir. Krhka Jovana je optimista i veruje u sebe, jer je u životu već prošla mnoge testove. Jedino za šta ne može unapred da se spremi su psihološki testovi.

Uskoro će znati da li joj je pošlo za rukom da ostvari svoj san.

Faik Č./Vesti.online



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno