Info

Zeničanka – biohemičarka ‘Rochea’ za AJB: Kina tretira koronu koktelom lijekova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Zeničanka – biohemičarka ‘Rochea’ za AJB: Kina tretira koronu koktelom lijekova  – I lijek koji se koristi za tretman reumatoidnog artritisa, pokazuje efikasnost protiv COVID-a-19, kaže Džana Pašalić, doktor biohemijskih nauka.
Svi oni koji su u počecima širenja epidmije olako shvatali razmjere i posljedice infekcije koju izaziva korona virus danas primjenjuju savjete stručnjaka revnije od ostalih. Dok se epidemija širila unutrašnjosti Kine korona virus bio je predmet razgovora o teorijama zavjere, ali onog trenutka kada se nezaustavljivo počeo širiti svijetom, humor se povlačio pred strahom i nevjericom. I najveći skeptici postali su svjesni opasnosti onog trenutka kada je Italija zbog straha od širenja korona virusa uvela drakonske mjere i faktički cijelu zemlju stavila pod karantin.

U regiji je korona virus prvi zabilježen u Hrvatskoj, a nakon tog prvog slučaja epidemija se počela nezuaustavljivo širiti i nije prošlo mnogo vremena da se registriraju prvi oboljeljeli od korona virusa u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Kako se virus počeo širiti tako su bujale različite vijesti o njegovom porijeklu, nastanku i načinima zaštite, a veliki broj neprovjerenih informacija unosio je zabunu, strah i paniku.

Kada je kao doktor biohemije postala zaposlenica švicarskog farmaceutskog giganta kompanije Hoffmann-La Roche Zeničanka Džana Pašalić nije ni sanjala da će u zemlji poput Švicarske pažljivo pratiti saopštenja epidemiološkog zavoda. Korona virus i njegovo „nekontrolirano“ širenje zemljama Evrope promijenili su njene radne navike i uobičajenu životnu rutinu. Sada, umjesto da se u potpunosti fokusira na analitiku i naučna istraživanja, pažljivo prati vijesti ponosna što je barem jednom njena rodna Bosna u nečemu postupila pravovremeno i odlučno. U borbi protiv širenja korona virusa kaže Bosna se pokazala mnogo ozbiljnijom od mnogih „ozbiljnih“ evropskih zemalja posebice Italije, gdje je studirala i doktorirala.

CIJELI TEKST PROČITAJTE NA LINKU: AL JAZEERA


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno