Sudske klupe

Zeničaninu umjesto 180 dana zatvora 45 dana rada na slobodi za opće dobro

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općinski sud u Zenici, postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, dana 19.10.2022.godine donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Spahić Harisa zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 3. u vezi sa članom 332. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH kojom ga osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci.

Navedena kazna zatvora se istovremeno, u skladu sa članom 44. KZ F BiH, a uz pristanak optuženog Spahić Harisa, zamjenjuje radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 45 (četrdeset i pet) radnih dana. Rad za opće dobro na slobodi ima se izvršiti u roku od 1 (jedne) godine od dana pravomoćnosti presude.

Optuženi Spahić Haris se upozorava ako u navedenom roku ne izvrši ili samo djelimično izvrši rad za opće dobro na slobodi da će sud u skladu sa članom 44. stav 5. KZ F BiH donijeti odluku o izvršenju kazne zatvora u trajanju srazmjerno vremenu preostalog rada za opće dobro na slobodi.

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona imenovani se tereti da je dana dana 16.12.2021. godine oko 07,20 sati, u Zenici, u ulici Prve zeničke brigade, upravljajući putničkim vozilom marke „Mercedes“, krečući se iz pravca gradskih bazena u pravcu raskrsnice Radakovo, svjestan da prilazi obilježenom pješačkom prelazu, nije upravljao vozilom s naročitim oprezom i vozio takvom brzinom da u slučaju potrebe može zaustaviti vozilo ispred pješačkog prelaza i da zbog toga može nastupiti zabranjena posljedica, ali je olako držao da ona neće nastupiti ili da će je moći spriječiti, pa postupajući suprotno odredbama člana člana 28. stav 2. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, prednjim dijelom svog vozila udario pješaka H.A. koja je na obilježenom pješačkom prelazu prelazila kolovoz sa lijeve na desnu stranu i time tako ugrozio javni promet, usljed kojeg udara je H. A. odbacio prema taksi vozilu marke „Golf kojim je upravljao Š. T., a koje je bilo zaustavljeno ispred pješačkog prelaza na suprotnoj strani kolovoza, kojom prilikom je pješak H. A. zadobila povrede u vidu razdernonagnječne rane glave u predjelu prednje strane desne polovine čela i iščašenje desnog ramena koje povrede u svom sveukupnom djelovanju na život i zdravlje oštećene H. A. predstavljaju teške tjelesne povrede.

Napomena: „Molimo Vas da pri konzumiranju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno