Sudske klupe

Zeničaninu određen pritvor zbog planiranja terorističkog napada na džamiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, na način da je osumnjičenom Mirzi Kapiću određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 4. septembra ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. tačka i) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke b) i c) Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, ponoviti krivično djelo, dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, saopćeno je iz Suda BiH.

Na ročištu održanom u Sudu BiH tužilac Dubravko Čampara je rekao kako je Tužilaštvo dobilo informacije da postoji prijetnja od terorističkog napada o kojem se razgovaralo u online komunikaciji i nakon toga je izvršen pretres i oduzeti predmeti.

“Nama je bitno s kim je Mirza Kapić komunicirao, ko su ti ljudi”, kazao je Čampara i pojasnio da se radi o prvoj fazi istrage.

Tužilac Čampara je, između ostalog, rekao da Tužilaštvo pretpostavlja da postoji još jedno nepoznato lice s kojim je osumnjičeni sarađivao u vezi s komponentama eksplozivne naprave.

Također je napomenuo i da je Kapić povratnik iz Sirije, zbog čega je bio procesuiran, kao i zbog nedozvoljenog držanja oružja, te da postoji strah da “može doći do katastrofalnih posljedica”.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno