Kultura

Zeničaninu Fuadu Tabaku nagrada FEDU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničaninu Fuadu Tabaku nagrada FEDU – U Pozorištu mladih u Sarajevu je zatvoren 2. Festival dječije umjetnosti (FEDU). Tokom sedam dana, koliko je trajao Festival, afirmisano je stvaralaštvo za djecu iz oblasti književnosti, teatra, te muzičke i likovne umjetnosti.

Po završetku Festivala dodijeljene su i nagrade: za najbolju neobjavljenu bajku, za najbolju predstavu, najboljeg glumca i glumicu i najbolji hor.

Prvo mjesto na Konkursu za najljepšu neobjavljenu bajku pripalo je Zeničaninu Fuadu Tabaku za “Bajku o bajci”. Drugu nagradu dobila je književnica Ljubica Ostojić za “Bajku o ljubavi” a treću nagradu dijele književnici Almir Zalihić za bajku “Svako ima svog anđela” i Emina Dželilović za “Bajku o dječaku Adiju i računaru”.

Tabak je, inače, svojevremno, dobio i nagradu na Konkursu za originalnu radiodramu RTV Sarajevo. Tabakove drame dosad su izvođene na Trećem programu Radio Sarajeva („Putovanje“ i „Dnevnik jednog adolescenta“), na talasima Radio Zenice i Sarajeva („Hronika zločina“), a Teatar „Total“ (Visoko) igrao je njegovu dramu „Husein-kapetan beg Gradaščević“. Predstava za djecu „U zemlji strašnog cenzora“, u izvedbi Dječije i omladinske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica,“ igrana je na festivalima i u pozorištima u Crnoj Gori i Srbiji.

Na Festivalu je prikazano i osam pozorišnih predstava za djecu i mlade, iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Žiri, na čijem čelu je bio rukovodilac Dječije i omladinske scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici Miroljub Mijatović, dodijelio je Grand prix za najbolju predstavu Pozorištu za decu Kragujevac, za predstavu „Basne iz senke“.

Posljednjeg dana Festivala, u čast nagrađenih, odigrana je predstava “Pingvin” u režiji Miroljuba Mijatovića i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

M. Kasap



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno