Zenica

Zeničanin na Svjetskoj naučnoj konferenciji u Izraelu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Jeruzalemu je, u drugoj polovini avgusta, održana prva Svjetska naučna konferencija na koju su bili pozvani predstavnici 72 države, a učešće je uzelo više od 400 učesnika. Pripreme za ovu naučnu konferenciju su trajale pune tri godine.

Poziv od organizatora za sudjelovanje je dobila Gimnazija iz Banja Luke koja je uz troje svojih predstavnika, posljednje četvrto mjesto ponudila Općoj Gimnaziji KŠC-a iz Zenice. Čast da predstavlja BiH i Zenicu je dobio Alen Alić, najbolji učenik 16. generacije ovog Centra.

-Izrazito sam ponosan što sam mogao predstavljati svoj grad i državu na ovoj konferenciji. Ovo je bilo izuzetno veliko iskustvo. Biti u istoj prostoriji sa 15 Nobelovaca i slušati ih je prilika koja se rijetko kome pruži. Bio sam prijatno iznenađen sa njihovom jednostavnošću. Svi su se držali poznate izreke Alberta Einsteina: “Ako ne znaš nešto jednostavno objasniti onda to nisi niti sam shvatio kako treba”. Svako od predavanja kojem smo prisustvovali je bilo priča za sebe, govorili su nam o načinima na koje su radili istraživanja za koja su nagrađivani, ali su se svi složili da je uvijek potrebna barem mala doza sreće da se dođe do željenog cilja. Jedino pitanje na koje nam niko od njih nije dao precizan odgovor je bilo u vezi sa razvojem nauke u zemljama trećeg svijeta. Uglavnom su odgovarali kako u njihovim državama postoje posebni fondovi za tu namjenu –rekao nam je Alen Alić.

Predavanja su održavana u velikoj konferencijskoj sali na Hebrew univerzitetu u Jeruzalemu. Predavači su bili 15 dobitnika Nobelove nagrade iz područja fizike, matematike, hemije, ekonomije i medicine, kao i profesori sa univerziteta.

nasarijec.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno