Ibrahim Emić

Zeničanin na ljetovanju (Dnevnik slamnatog šešira)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica -Neum via Svitava. Za nepunih šest sati, uz par stanki u Konjicu i Počitelju, dvočlana ili višečlana Zenička porodica stiže u Neum. Neum ili Naum, mjesto koje je teško bilo naseliti, bilo je vlasništvo jedne babe. Svi su ga zaobilazili u širokom luku, čak i osvajači zbog njegovog geografskog položaja i neizlaženja na otvoreno more. Ali danas nije tako. Postalo je omiljeno ljetovalište mnogih naših građana iz BiH pa tako i Zeničana. Privatan smještaj , najčešće u Primorskoj, prema ranijoj rezervaciji čeka svoje goste. Najčešće 10.dana uz korištenje zajedničke kuhinje. Iz Zenice se nosi gotovo sve, odjeća, obuća, hrana za deset dana. Čak i pivo, jer u Neumu je Karlovačko dvije marke u granapu, a u kafiću pet maraka. Pa sad ti računaj isplati li se ponijeti ili kupovati . U Vilama, kako piše na kućama sa sobama, su uglavnom gosti iz Zenice, Sarajeva, Tuzle…ali kada se uđe u razgovor obično je to bliža i dalja okolina nabrojanih gradova.

To se može zaključiti po priči djece koja spominju motorke, voćnjake i potoke seoske. A i po rekvizitima za plažu kupljenim u Bingu na ulazu u Neum. Sandale za kupanje najmanje za dva broja veće, narast će dijete, muški kupaći šorts sa plavim štrajfnama, kupaći kostimi sa resama na gornjem dijelu, slamnati šešir iz romana o Tom Sojeru, pomoćne narukvice za plivanje, sve su to obilježja turista Neuma. Baš kao nekada Česi koji su na kraju svoga ljetovanja prodavali nabrojane rekvizite našim turistima spremajući tako novčanu podlogu za iduću posjetu našoj obali. Prodavali bi i naši turisti ali nemaju kome ili ta roba zbog svog kvaliteta traje koliko i samo ljetovanje.

Pridošli turisti su već po dolasku preplanuli od sunca ali samo po dijelovima tijela koje nije pokrivala majica ili potkošulja, pokazujući da je i kontinentalno sunce toliko jako da se dobije ova bakrena boja.

,,Smokve, varenjci, ulja za mazanje”, čuje se po plaži glas prodavača ovih proizvoda. Varenjci, kontinentalni proizvod najbolje se prodaje jer ipak to je već davno isprobano, a može se naručiti i omiljena pjesma koju prodavač svojom tehnikom za tili čas pronalazi na mobitelu čiji se signal usmjerava prema pojačalu koje se nalazi u cekeru zajedno sa uljima od lavande, ružmarina , kantarije…Šaban ide ko’ halva, a pjesma jedna marka.

Prijateljstva na plaži se za čas sklapaju, da li preko djece koja se zajedno kupaju ili preko zajedničke kafe jer običaj naših ljudi je da se ponese findžan viška, pa je tako i ovdje u Neumu. A džezve za kafu su povelike baš kao i kesa sa Vispak kafom.

Oni stariji na plaži, čija su djeca već odavno prestala ići sa njima na more, gunđaju među sobom kako ove današnje majke ne odgajaju djecu kako treba pri tome priželjkujući malo mira i tišine jer ipak su došli da se odmore a među sobom započnu temu, o svome nekadašnjem ljetovanju u Lavu, Nimfi, Solarisu, Medeni, Tamarisu, Zenitu…, o ligenštulu na plaži, o besplatnim rekreacijama…Priča se i o ljetovanju u Neumu, o Željezarskim bungalovima koji su se nalazili na mjestu Zenita, hotelskog kompleksa sa puno sadržaja također vlasništva Željezare, pri tome iznoseći različite teze čiji je sada hotel, je li još uvijek Željezarin, je li se prodao ili nije, je li se tek onako nekom dao za marku , jer nikada javni to nije objelodanjeno. Sjećanja dosežu i do vremena kada se na zborovima odlučivalo o doprinosu za Zenit, Luku Ploče…

Vikendom vikendaši, i sedam ili deset dana brzo prođe, valja opet preko Svitave nama u Zenicu. Eh što bi sada dobro bilo otići koji dan na Bistričak, odmoriti žene od kuhanja u Neumu, sjesti u restoran ili baštu. Ali….,,Ako budete dobri i slušali me napravit’ ću vam put za Bistričak”, baš kao što majka u Neumu na plaži djetetu kaže, ,,Slušaj i kupit’ ću ti sladoled”….

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno