Ostali sportovi

Zeničanin Faris Čunjalo pobjednik šahovskog turnira u sjećanje na Jelen Darka, Dino Marković peti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin Faris Čunjalo pobjednik šahovskog turnira u sjećanje na Jelen Darka, Dino Marković peti- Prije nekoliko dana, u organizaciji BiH tima, na šahovskoj platformi chess.com, održan je Memorijalni šahovski turnir u sjećanje na Jelen Darka.

U organizaciji turnira bili su Zeničanin Dino Marković, te Eldin Bektović i Rešad Tutić.

Na turniru je učestvovalo 53 igrača, među kojima su bili jedan internacionalni majstor (IM) i pet FIDE majstora (FM). Ostatak turnira su sačinjavali iskusni majstorski kandidati.

Na turniru su učestvovala i dvojica Zeničana, Faris Čunjalo i Dino Marković i postigli su odlične rezultate.

Nakon 9 odigranih kola, prvo mjesto zauzeo je Zeničanin Faris Čunjalo (@Cugimura chesscom nick) sa osvojenih 8,5 poena. Drugo mjesto zauzeo je Amir Nuhić (@90Amir90 chesscom nick) sa 7 poena, dok je treće mjesto osvojio Muhamed Šišić (@Sisic2007 chesscom nick) sa 6,5 poena.
Drugi Zeničanin, mladi Dino Marković, zauzeo je odlično peto mjesto sa 6,0 poena.

Tempo igre bilo je tri minute plus bonifikacija od dvije sekunde po potezu počev od prvog. Turnir se igrao po švicarskom sistemu od 9 kola.

-Prije početka turnira, veliki broj igrača je napisalo posljednji pozdrav i lijepa sjećanja na Darka.
Turnir je prošao u fer i korektnoj borbi sa dosta jakim partijama i neizvjesnim završetkom-, saopštili su iz organizacije turnira.

Nešto iz biografije Darka Jelena:

– Rođen je 05. 10. 1965. godine u Sarajevu, a preminuo je 21.4.2021.godine u 56.godini života. U šahu je bio više od 35 godina. Nastupao je za sljedeće šahovske klubove: ŠK „Vatrogasac“ Sarajevo, ŠK „Željezničar“ Sarajevo i ŠK „Alpong“ Sarajevo. Radio je kao šahovski pedagog, prenosio znanje djeci u školi šaha koju je vodio legendarni Međunarodni majstor – Zlatko Bašagić.

Bio je aktivni učesnik svih šahovskih događanja u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini. Bio je omiljen među šahovskom rajom.

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno