Ljudi

Zeničanin Esad Pelja na FIBA kampu za međunarodnog košarkaškog sudiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin Esad Pelja na FIBA kampu za međunarodnog košarkaškog sudiju – Esad Pelja, dugogodišnji zenički sudija je od 13. do 18. marta učestvovao na kampu “FIBA CAMP FOR POTENTIAL NATIONAL REFEREE” u Székesfehérvár, Mađarska. Organizatori ovog kampa su bili FIBA i košarkaški savez Mađarske.

“Nakon prošlogodišnje klinike u Sarajevu, gdje sam bio proglašen jednim od najboljih sudija, dobio sam poziv na drugu FIBA kliniku, u Mađarsku. Na preporuku bh. nacionalnog instruktora Petra Obradovića bio sam jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na ovom kampu”.

Sudije iz cijele Evrope ( Španija, Italija, Grčka, Njemačka, Turska, Poljska, Mađarska, Crna Gora, Slovenija, Moldavija, Ukrajina, Finska, Danska, Irska i Izrael) su imali priliku biti učesnici ove klinike i suditi u utakmicama U16 i U20 EYBL (European Youth Basketball League).

Pored suđenja, na ovoj klinici sudije su imale priliku učiti na seminarima od FIBA instruktora, Migel Pereza i Ales Kamnikar.

Pelja je bio jedini predstavnik BiH među 24 sudije iz Evrope na ovoj klinici, čiji je rezultat sticanje kandidature za FIBA licencu i suđenje međunarodnih utakmica.

“Sudio sam tri utakmice na EYBL turniru i dobio sam pohvale. Trentuno se nalazim u programu licenciranja, odnosno sticanja statusa kandidata. FIBA će u narednom periodu donositi odluku o dodjeli FIBA licenci novim sudijama. Kao i svakome ko se bavi ovim poslom cilj mi je jednog dana biti međunarodni sudija.”- istakao je Pelja.

Esad Pelja se suđenjem bavi već deset godina, dok seniorsku košarku sudi zadnjih šest sezona. Svoju košarkašku karijeru je započeo u KK Kengur, a kasnije nastavio u OKK Čelik.

“Suđenjem sam se počeo baviti sasvim slučajno, na nagovor moje sestre. Prošao sam sve faze od pomocnog zapisničara, pa do glavnog sudije u Premijer ligi BiH. Veliko mi je zadovoljstvo predstavljati svoj grad u velikim utakmicama, ali i svoju državu na međunarodnom planu.”

Esad Pelja trenutno završava magistarski rad na Pravnom fakultetu UNZE, a dva puta je bio nagrađivan kao najbolji student ovog fakulteta. I pored položenog pravosudnog ispita i ostvarenih rezultata, Pelja je trenutno nezaposlen.

“Pokušavam da uskladim svoju profesiju sa suđenjem na košarkaškom terenu. Cilj košarkaških sudija treba da bude neutralnost i uzajamno poštovanje svih učesnika susreta. Ako ja kao košarkaški sudija ne poštujem igrače, trenera, publiku, stavljam sebe u centar pažnje i skrećem pozornost sa onoga što je bitno, sa košarke”.

“Do sada sam sudio stotine susreta, a najveće utakmice koje sam sudio su finale kupa BiH Sloboda – Bosna i finale U18 Lige Mladih BiH između Igokee i ekipe Koša. Ja jesam sudija koji sudi Premijer ligu BiH, ali suđenje Lige Mladih ZDK predstavlja za mene jednako zadovoljstvo kao i suđenje seniorske košarke na najvećem nivou. Kao Zeničanin moram dati doprinos svom gradu i svojoj zajednici, a pomaganje mladima da jednog dana ispune svoje snove za mene ne predstavlja nikakav teret, čak šta više predstavlja određenu draž, jer suđenje lokalnih omladinskih derbija uvijek ima određenu težinu.”

“Na ovom kampu u Mađarskoj smo imali priliku naučiti dosta toga i imali smo zaista vrhunske uslove i edukaciju. Profesionalnost i oragnizovanost drugih je jedina stvar koja odvaja nas od njih. U BiH ima dosta kvaliteta, ali nam nedostaje profesionalnog pristupa.”

“Moram istaći da u dosadašnjoj karijeri sam imao veliku podršku moje sestre Nadije i porodice koji mi pomažu da ulažem u sebe i svoj napredak.”

Esad Pelja ima 28 godina i spada u najperspektivnije sudije BiH i uskoro bi mogao postati tek drugi sudija iz Zenica, pored Ernada Karovića sa FIBA licencom.

Haris Džonlić za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno