Ljudi

Zeničanin Dino Marković pred blistavom šahovskom sudijskom karijerom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin Dino Marković pred blistavom šahovskom sudijskom karijerom- Mladi Zeničanin, Dino Marković, počeo je svoju šahovsku sudijsku karijeru 2017.godine.

Naime, tokom igranja Međunarodnog šahovskog turnira “Lukavac Open 2017” položio je za Kantonalnog sudiju.

-No, tek kada sam napunio 18 godina (7.7.2018.) postao sam oficijelno Kantonalni sudija u šahu.

Zanimljivo je to što sam ja na tom turniru bio 28. nosilac po rejtingu od 84 igrača i sa 5,5 osvojenih poena iz sedam partija dijelio sam prvo mjesto na turniru. Ja se nisam imao vremena spremati za partiju, jer sam morao rano ustajati, ići na seminar za sudije, onda odmah nakon seminara ići na partiju, pa poslije partije opet seminar i tako mi je prolazio svaki dan tamo. Nisam ni odmora imao i eto riješio sam “dvije muhe jednim udarcem , objašnjava nam Dino Marković.

Godine 2020.  na Prvoj A ligi u Lukavcu polagao je za Državnog sudiju, što je veoma uspješno i položio.

Što se tiče dosadašnje sudijske karijere, Dino nam je nabrojao sljedeće turnire:

  1. 20.Međunarodni šahovski turnir “Zenica 2018”.
  2. 49.Međunarodni šahovski turnir “Bosna 2019” (tu bih dodao da je Bosna Open drugi turnir u Evropi najdruži po trajnosti. Jedini turnir u Evropi koji duže traje od njega jeste Tata Steel turnir u Wijk aan Zee-u. Tako sam imao čast biti dio tog velikog događaja za mene i biti sudija na tako značajnom turniru).
  3. 21.Međunarodni šahovski turnir “Zenica 2019”.
  4. 14. Pojedinačno otvoreno muško i žensko prvenstvo Šahovskog Saveza Federacije Bosne i Hercegovine.
  5. 22.Međunarodni šahovski turnir “Zenica 2020”.
  6. 9. Međunarodni šahovski turnir “Konjic Open 2021”.
  7. 10. Memorijalni šahovski turnir “Sjećanje na majstora Adija Kosovca”.
  8. 9. Međunarodni šahovski turnir “LUKA-ŠIPRAGE”.
  9. Finale Šahovskog kluba “Preporod” iz Zenice.
  10. Par prvenstava moje bivše Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić”.
  11. Gospe od Anđela blitz turnir u Zaostrogu.
  12. Kadetski i seniorski turnir za Dan Općine Busovača za 2021. godinu.

 

-Trenutno sudim Prvi međunarodni šahovski turnir “Šahovski klub 5” Bijeljina. Turnir je povodom jedne godine trajanja kluba. Odmah nakon njega sudim i Drugi međunarodni turnir.

Prvi turnir traje od 14. 04. – 19. 04.2022.godine. Nakon njega odmah drugi  kreće i traje od 20. 04. i završava 25. 04. 2022. godine.

Ove godine dobio sam čast i priliku da  budem sudija na ovogodišnjoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine – ističe Marković.

Što se tiče naredne sudijske titule, Dino nam objašnjava da je sljedeći korak FIDE Arbiter titulu (skraćeno FA), pa zatim najviša titula, međunarodni sudija (IA).

-Da bi se postao FA sudija potrebno je osvojiti sve tri norme na turnirima + polaganje sudijskog seminara.

Norme sam, nakon suđenja svih ovih turnira i sakupio. Nedostaje mi još sudijski seminar kojeg, aBd, planiram prvom prilikom polagati na sudijskom seminaru koji bi se održao u Hrvatskoj ili Srbiji.

Nakon osvajanja FA sudijske titule, ostaje mi još jedna. To je međunarodni sudija (skraćeno IA – International Arbiter). To je ujedno i najviša sudijska titula i veće od nje nema u svijetu šaha. Za nju su potrebne četiri sudijske norme + polaganje seminara za sudije. To, ako Bog da, planiram isto čim prije riješiti -, objašnjava nam Marković.

Kaže da je prenosio uživo partije na svjetske šahovske stranice (chesscom, lichess, chess24, chess bomb,…), te državno kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH prenosio 2021. godine u Bihaću i to je prvi put u BiH da se prenose partije na kadetskim i juniorskim prvenstvima uživo.

Ponosno ističe da je najmlađi sudija, ne samo u svom gradu Zenici ili kantonu, već u cijeloj Bosni i Hercegovini i da ima veliku želju da napreduje do najveće titule u šahovskom suđenju.

-Za suđenje sam dobio interes 2017. godine jer mi je želja bila nekada da dođem na turnir i da gledam partije šahovske, a isto tako i razlog je upravo greške koje su sudije znale praviti tokom turnira. Osjetio sam da bih polaskom u sudijske vode pomogao dosta i BiH šahu, jer time dobijaju kvalitetnog šahovskog sudija koji će u svakoj situaciji donijeti ispravnu odluku koja je po pravilima FIDE šaha. Ujedno, smatram da je vrijeme na mlađe došlo, pogotovo jer je sama tehnologija postala važan segment u suđenju -, smatra Marković

Kaže da kao šahovski sudija posjeduje svoj lični licencirani, kupljeni, Swiss Manager profil, svoj šahovski laptop na kojem je Swiss Manager (sudijska aplikacija) i na kojem je naučen kako raditi, te nastavlja:

– Primijetio sam da mnogi imaju problem sa npr. unosom partija, štimanjem šahovskog sata, pravljenjem slika i prebacivanjem njih na chess results itd… imaju problem. Ja sam to sve naučio. Ujedno, radio sam dosta i kao video editor turnira. Snimao sam neke videe i editovanjem pravio “kvalitetne videozapise”, te sam na taj način reklamirao turnire -, ističe mladi sudija Marković.

 

Pitali smo ga i za njegovu šahovsku karijeru kao igrača:

-Naravno, prelaskom u sudijske vode, ja nisam odustao od svoje šahovske karijere. Nisam daleko od osvajanja titule CM, pa i FM (igračka karijera u šahu), te se nadam ubrzo i njihovom osvajanju. Trenutno je malo nezgodno pošto sam student na fakultetu, treća sam godina na Filozofskom fakultetu, smjer matematika i informatika. Sada generalno, manje imam vremena posvetiti se šahu i igračkoj karijeri, ali daleko od toga da sam odustao od iste. Fakultet mi je glavni prioritet i da ga završim uspješno -, kaže nam Marković.

Što se tiče šahovskog sudijskog kadra u Zenici, Dino nam reče da su Međunarodne sudije (IA) Fahrudin Čerim i Sejfudin Miskić.

-Veliki oslonac u samom šahovskom suđenju u Zenici imamo Belmir Miskić i ja – državne sudije.

Belmir je, kao i ja, među mlađim sudijama, koji je dosta obučen oko samog suđenja u šahu. Obojica čekamo seminar za FA jer i on ima sve norme za FA, samo sudijski seminar nedostaje -, kazao nam je, na kraju Dino Marković.

Sportska redakcija Zenicabloga želi Dini Markoviću puno zdravlja, uspjeha u školovanju, te uspješnu šahovsku karijeru.

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno