fbpx
Posuđeno

Zeničanin danas kreće na Denali, najviši vrh Sjeverne Amerike

Zeničanin danas kreće na Denali, najviši vrh Sjeverne Amerike – Danas, 24. maja 2019. godine, naš Zeničanin i moj dragi pobro, Armin Gazić, kreće na daleki put, na daleki sjever, na hladnu Aljasku i akoBogda, na najviši vrh Sjeverne Amerike, 6.190 metara visoki Denali. Od 1896. do 2015. godine bila je poznata kao Maunt Mek Kinli. Dok je Aljaska bila ruski teritorij, planina je bila znana kao Boljšaja Gora. Prije toga, a i poslije 2015. godine i uredbe predsjednika SAD Baraka Obame, naziva se, po domorodačkom imenu, Denali, što znači “visoko”. Bije je glas kao najhladnije planine na svijetu. Rekord je postavljen 01.12.2003. godine sa -59,7°C, a julska temperatura “poraste” na -30°C.

Na listi je Izazova Sedmorice, izazova uspona na najviše planine sedam kontinenata svijeta, zajedno sa Everestom, Elbrusom, Kilimandžarom, Košćuškom, Vinston Masifom i Akonkagvom. Prvi zabilježen uspješan uspon izvela je američka ekspedicija 1913. godine. Nadam se lijepim vijestima sa Aljaske, da zenička noga i ovdje ostavi svoj trag. Partner našem Arminu je Tomislav Cvitanušić. Želim im ugodno vrijeme, sunčane dane, tople šatore i lahke korake. Kad nam se Armin, akoBogda, vrati sa vrha, dolazi nam ispričati priču o podvigu, pa nam to upratite na Azimuth 135

Afan Abazović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem