Zenica

Zeničanin biciklom krenuo u Dubrovnik u čast 830. godišnjice Povelje Kulina bana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin biciklom krenuo u Dubrovnik u čast 830. godišnjice Povelje Kulina bana – Biciklista Kenan Klobodanović krenuo je na put biciklom iz Zenice u Bosni i Hercegovini do Dubrovnika u Hrvatskoj u čast obilježavanja 830. godišnjice Povelje Kulina bana, kojom se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijom tadašnje države Bosne, te je ovo najstariji sačuvani dokument pisan u Bosni i Hercegovini.

Povelja Kulina bana pisana 29. augusta 1189. je najstariji do sada pronađeni pisani bosanski dokument, pisan bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Ujedno, potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru.

Klobodanović je krenuo ka Dubrovniku jutros sa Trga Bosne i Hercegovine u Zenici, odakle će svoj put, dug oko 300 kilometara u jednom pravcu, nastaviti prema Sarajevu, Konjicu, Jablanici, Mostaru, gdje će prenoćiti, te nastaviti naredni dan prema svom konačnom odredištu.

“Osjećaj je dobar, imam malo treme ali nadam se da će sve biti dobro. Krećem sa trga, prema Sarajevu, Konjicu, Jablanici, Mostaru, Čapljini, Počitelju, Metkoviću te dalje prema Neumu i konačno, Dubrovniku. U Dubrovniku će me dočekati organizatori obilježavanja godišnjice potpisivanja Povelje, tu ćemo se družiti, razmijeniti poklone te zajedno posjetiti arhiv u kojem se čuva primjerak Povelje Kulina bana. Planirano je da vozim dva dana, u Mostaru ću prenoćiti te naredni dan rano ujutro nastaviti za Dubrovnik”, rekao je Klobodanović.

Ahmet Hamzić, predstavnik KUD „Kula“ Gorica, koji su suorganizatori ovog putovanja rekao je kako je ovo svojevrsna tradicija.

“Ovo je šesti put da organizujemo ovakav događaj, ovo je naša tradicija. Naš biciklista Kenan Klobodanović vozi iz Zenice u Dubrovnik te nosi i određene poklone za naše domaćine u Dubrovniku”, rekao je Hamzić.

Klobodanović je nakon intoniranja državne himne krenuo za Dubrovnik, gdje će sutra posjetiti dubrovački arhiv u kojem se čuva jedan od primjeraka Povelje Kulina bana.

U Zenici će povodom obilježavanja 830. godišnjice Povelje Kulina bana sutra biti organizovan niz događaja, a ovaj dan se obilježava i kao Dan Zeničko-dobojskog kantona.

N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno