Kultura

Zeničanima predstavljena izložba sehara i gradske odjeće iz Bitola

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej Grada Zenica naredne će dvije sedmice biti domaćin dvije izložbe, „Nevestinski soništa“ i „Gradski kostimi“, Zavoda i muzeja iz sjevernomakednoskog grada Bitola, koje su postavile direktorica te ustanove Meri Stojanova te etnolog Nade Genevska- Bračik.

– Ovo su sve predmeti koji se nalaze u našoj muzejskoj zbirci, kojih imamo 30-ak primjeraka. Osim fotografija i plakata, priložili smo i kopije nevestinskih kovčega, odnosno sehara koje su djevojke dobivale pred udaju, a čije originale čuvamo u muzeju – kaže direktorica Stojanova.

Ona dodaje kako je još takve kovčege moguće pronaći i u nekim domaćinstvima u regionu Bitola, ali oni više nemaju i svoju nekadašnju upotrebnu vrijednost.

Druga izložba, „Gradski kostimi“, prezentira fotografije i plakate odjevnih predmeta sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

– Iako nije velika, ova kolekcija odslikava kulturno-istorijski razvoj Bitola, posebno razvoj oblačenja gradskog stanovništva- ističe Stojanova.

Direktor Muzeja Grada Zenica Adnadin Jašarević napominje kako su ove izložbe rezultat kratkotrajne, trogodišnje saradnje tih dvije ustanova kulture iz BiH i Sjeverne Makedonije, u sklopu koje su prošle godine predstavili i zajedničku izložbu, s kojom su obišli pola regiona bivše Jugoslavije.

– Ove nam izložbe daju sliku o urbanoj Bitoli kroz vrijeme. Kako su se te žene odijevale, kako su ulazile u brak. Mi taj jezik i simbole lahko prepoznajemo, jer je vrlo slična odjeća, a kamoli sehara i ti, bračni običaji kod nas. Važno je da kulture koje se dodiruju, razmjenjuju svoja iskustva – kazao je Jašarević, koji je najavio kako će se i Zenica predstaviti u Bitoli.

-Zeničani će se, sa svojom urbanom kulturom, predstaviti u Bitoli. To će biti u naredne dvije godine, jer naš odlazak zavisi od projekata i mogućnosti da osiguramo sredstva – napominje Jašarević, koji je uvjeren da imaju šta pokazati, jer, kako ističe, u svojim depoima imaju dvije izložbe koje su već sada spremni predstaviti u Bitoli.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno