Ljudi

Zeničani se oprostili od profesora Željka Škuljevića: Živio je kako je i filozofirao – jedinstveno

Podijeli ovu vijest:

Porodica, prijatelji i radne kolege oprostili su se danas od prof. dr. Željka Škuljevića, prvog filozofa u Zenici, koji je umro nakon duge i teške bolesti u 66. godini.
Sala Metalurškog fakulteta u Zenici bila je mala za sve one koji su došli na komemoraciju cijenjenom profesoru o kojem su svi imali samo riječi hvale.

Profesor Spahija Kozlić koji je bio najbliži kolega i prijatelj Škuljevića, u obraćanju prisutnima je kazao da je upravo zahvaljujući njemu svoj život posvetio filozofiji.

“Filozofija treba ljudima kako bi živjeli vlastite, a ne tuđe živote. To je način na koji je on živio i kako je filozofirao. Studentske indekse je znao potpisivati na ratištu dok smo sarađivali na novinama koje su izlazile na području Zenice. Bio je originalan u svojoj filozofiji, a u posljednjih nekoliko mjeseci se družio sa svojim knjigama”, izjavio je Kozlić.

Dodao je da država i Univerzitet u Zenici trebaju biti ponosni što su imali profesora Željka Škuljevića.

Mnogi su ga opisali kao poštovanog i cijenjenog kolegu spremnog da pomogne kako mlađima, tako i starijima. Prema studentima je bio pedagoški otac, a njegova predavanja opisali su kao pozorišnu predstavu u kojoj se najljepše uživa.

Rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić je kazao da je iza Škuljevića ostao neizbrisiv trag.

“Ne poznajem osobu kao što je Škuljević, svi su ga poštivali u ovom gradu. Često smo ga zvali generalom koji je znao reći da možda nije bolji, ali je drugačiji. On je bio i najbolji i drugačiji”, kazao je Kukić.

Sahrana Škuljeviću bit će obavljena danas na gradskom groblju Prašnice.

Izvor: Klix  Foto: E. M./Klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno