Ljudi

Zeničani se komemorativnim skupom oprostili od brigadira ARBiH Asima Šuvalića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Komemoracijom u sali Gradskog vijeća Zenice, porodica, saborci te osobe iz javnog i kulturnog života tog grada oprostili su se od brigadira Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Federacije BiH Asima Šuvalića, koji je preminuo 6. februara u Ankari (Turska) i bit će ukopan danas nakon podne-namaza na mezarju “Jelika”, u džematu Gornja Zenica.

Šuvalić bio je jedan od organizatora otpora agresiji na BiH te ratni komandant Samostalnog diverzantskog bataljona Trećeg korpusa i komadant 330 lahke brigade, a bio je i prvi diplomirani oficir Škole za borbeno komandovanje Armije RBiH.

Bio je i komandant 447 oslobodilačke brigade 4. korpusa ARBiH, a nakon rata i vojni ataše BiH u Ujedinjenim arapskim emiratima.

Saborac Avdo Spahić oprostio se prigodnim govorom od svog komandanta iz Samostalnog diverzantskog bataljona.

-Izgubili smo komandanta, brata, druga, saborca, prijatelja…Uvijek je težio najboljim odlukama, sa što manje ljudskih gubitaka. Živio je za ovaj grad i državu, a porodica može biti ponosna na sve ono što je bio Asim Šuvalić – istakao je Spahić.

Prigodnim govorom od Šuvalića su se oprostili i penzionisani generali Jasmin Šarić i Džemal Merdan, koji je bio zamjenik komandanta 3. korpusa ARBiH. Merdan je istakao kako je rahmetli Šuvalića upoznao u jesen predratne, 1991. godine prilikom formiranja Patriotske lige regije Zenica, koja je obuhvatala 12 općina, a čiji je komandant bio upravo Merdan.

Merdan je prenio i izraze saučešća bivšeg komandanta 3. korpusa ARBiH, koji je zbog zaraze koronavirusom u izolaciji te nije mogao prisustvovati komemoraciji i ukopu svog, kako je prenio Merdan, “najboljeg komandanta”.

Komemoraciji je prisustvovao i vojni ataše Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, čijim je angažmanom rahmetli Šuvalić bio izmješten na liječenje u Ankaru.   



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno