Kultura

Zeničani otvorili Pozorišne igre u Jajcu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Sinovi umiru prvi” Mate Matišića u režiji Bobana Skerlića i prigodnim obraćanjima, otvorene su 34. Pozorišne/Kazališne igre Jajce. Igre su otvorene u obnovljenoj sali Doma kulture Jajce, što su u vrijednosti od 40.000,00 KM finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Jajce. Za ovogodišnje 34. Pozorišne/Kazališne igre BiH je jedanaest tetarskih kuća ponudilo za selektiranje 16 predstava od kojih je selektor Vojislav Vujanović odabrao sedam. O nagradama će odlučivati stručni žiri u sastavu Tanja Miletić-Oručević, Irina Dobnik te Darko Cvijetić. Predsjedavajući općinskog Vijeća Jajce Mirko Ljubez na otvaranju Igara je istakao da je Jajce uvijek bilo otvorenog srca i duše te je znalo prepoznati važnost i vrijednost svake umjetnosti, osobito teatra. Stoga su Kazališne/pozorišne igre u Jajcu, ističe, uvijek bile događaj koji se dugo čekao, s uzbuđenjem pratio i još dugo prepričavao nakon završetka.

Ljubez podvlači da su uz same Igre, tokom godina, prateći sadržaji bili gotovo jednako uzbudljivi kao i same predstave, jer su bili prilika da Jajčani, zajedno s gostima i prijateljima, kroz okrugle stolove, izložbe i predstave amatera – glumaca i sami budu dio igara, tako da je Jajce svoje igre ne samo pratio nego i živio.

-Upravo iz ovih razloga Kazališne/pozorišne igre BiH i jesu u Jajcu, gradu koji voli umjetnost i koji je od starina bio nadahnuće za umjetničko stvaranje, umjetnika svih izričaja, od slikara do pjesnika, u nezaboravnom ambijentu vodopada i starog grada – naglasio je Ljubez na otvaranju Igara. On je ovom prilikom uručio Ključ Grada Jajca profesoru Sulejmanu Bosti, koji je poručio da je to za njega iznimno iskustvo koje daleko nadilazi prigodne izraze zahvalnosti, jer je počašćen povjerenjem prvoga reda – simboličkom dodjelom Ključa grada Jajca. Na programu Igara između ostalih su predstave U.G. Hrvatski teatar “Soli” – Teatar Kabare Tuzla, “Gilgameš” u dramaturškoj obradi i režiji Vlade Keroševića, Narodno pozorište Tuzla, “39 stepenica“, Patricka Barlowa, Johna Buchona i Alfreda Hitchcoca u režiji Nine Kleflin, Kamerni teatar 55 Sarajevo, “Teferič”, Derviša Sušića u režiji Aleša Kurta, “Glumac …je glumac je… glumac” Zijaha A. Sokolovića, Narodno pozorište RS Banja Luka, “Mrešćenje šarana”, Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina.

Pozorišne igre Jajce svečano će biti zatvorene 14. juna dodjelom nagrada i priznanja te izvedbom predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Gluha svadba”, Hasana Džafića i Lajle Kaikčije i grupe autora u režiji Lajle Kaikčije. Bit će upriličeni brojni prateći programi, kao što su izložba plakata “Derviš Sušić na scenama bh. profesionalnih teatara”, autora Hasana Džafića i Nedžada Fejzića, izložba fotografija “Glumac je … glumac je …glumac” autora Muhameda Tunovića, te izložba “Počiteljska priča”. Ove godine teatarski radnici i njihova publika sjetit će se preminulih Safeta Plakala i Sulejmana Kupusovića. U okviru pratećeg programa Festivala bit će upriličene i promocije knjiga “Glumac je glumac… je glumac”, autora Zijaha A. Sokolovića, “Mali ekshumatorski eseji”, autora Darka Cvijetića, “Monografije o glumcu Ademu Ćejvanu” autora Slavka Podgoreleca.  Organizator Festivala je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno