Zenica

Zeničani organizovali online Pre moot međunarodno takmičenje 30 timova iz cijelog svijeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Od 12. do 13. februara Pravni fakultet Univerziteta u Zenici u saradnji sa U.S. Deparment of Commerce, Commercial Law Development Program (CLDP) i GIZ GmbH organizovao je Pre moot odnosno Pripremno takmičenje iz međunarodne trgovačke arbitraže u okviru Willem C. Vis Moot International Commercial Arbitration.
Ispred Pravnog fakulteta u Zenici organizatori takmičenja su bili prof.dr.sc. Zlatan Meškić, ass. Amina Hasanović i Nevena Jevremović dok su treneri za tim Pravnog fakulteta u Zenici na ovom takmičenju bili doc.dr.sc. Almir Gagula, ass. Amina Hasanović i Nevena Jevremović. Također, u ulozi arbitara na ovogodišnjem takmičenju pojavile su se naše profesorice doc.dr.sc. Dženana Radončić, doc.dr.sc. Ivana Grubešić, naši profesori doc.dr.sc. Enis Omerović i doc.dr.sc. Almir Gagula kao i naša asistentica i trenerica našeg tima ass. Amina Hasanović.
Zenica Pree moot, kao takmičenje koje je ove godine održano u online formatu, ugostilo je preko 30 timova (New York, Arizona, Michigan, Pittsburgh, New Delhi, London, Istanbul, Honk Kong, Rijad, Tubingen, St. Gallen, Beograd, Skoplje, Zagreb, Moskva, Varšava, Prag, Kijev) iz 20 zemalja širom svijeta te preko 100 arbitara.
Pre moot-u prethodio je Oral Advocacy Training u kojem su sudjelovali timovi iz programa koji vodi CLDP (BH Vis Moot Program) i gala round table, koji je ove godine bio u formatu “Pleading of the coaches”. Tradicionalno, na ovom pre mootu učestvuju svi timovi iz Bosne i Hercegovine, Skoplje, Zagreb, Saarland. I ove godine kao arbitre, pored trenera i članova akademske zajednice, imali smo i advokate iz najboljih advokatskih kancelarija u regionu i državi, što je naravno poseban benefit za studente i studentice da pokažu svoje znanje i sposobnosti. Saradnja sa advokatskim kancelarijama omogućava da se mnogi od naših takmičara kasnije zaposle u istim. Pre moot je vrlo značajan i sa apekta stvaranja konekcija, ali je vrlo koristan za takmičenje, što pokazuju rezultati timova koja redovno učestvuju – veliki broj timova koji učestvuju na našem pre-mootu redovno ulaze u top 64 na samom takmičenju u Beču.
Iznimno smo ponosni na cjelokupnu organizaciju takmičenju kao i na naš ovogodišnji tim Vis moot kojeg čije studentice Medina Šehić i Zerina Spahić a koje su na proteklom Pre moot-u pokazale zavidan nivo znanja iz oblasti trgovačke arbitraže te izuzetne oratorske kao i vještine zastupanja u postupku arbitraže. Pravni fakultet UNZE


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno