Zenica

Zenica uskoro dobiva solarne klupe, pametna autobuska stajališta i urbane vrtove

Zenica uskoro dobiva solarne klupe, pametna autobuska stajališta i urbane vrtove – Grad Zenica uskoro će dobiti solarne klupe.

Riječ je o deset solarnih klupa koje omogućavaju napajanje mobitela ili tableta te pružanje usluga interneta.
Klupe će biti postavljene narednog mjeseca, a planirane lokacije su kod autobuskog stajališta, prekoputa stare zgrade Gradske uprave, kod „Uglovnice“, na Trgu BiH, na Trgu žrtava fažizma, zatim u ulici Ćire Truhelke i Aleja šehida (kod sportskih terena kompleksa Kamberovića polje).

Ugovor o nabavci i ugradnji solarnih klupa Grad Zenica zaključio je sa firmom „ELMEX“ d.o.o. Ljubuški.
Vrijednost ugovora iznosi 32.760,00 KM.

Osim ovog projekta, u toku su procedure nabavki „pametnih“ autobuskih stajališta i modularnih urbanih vrtova.
Nabavka autobuskih stajališta podrazumijeva nabavku i ugradnju cjelokupnog autobuskog stajališta sa solarnim panelima dužine cca 9 m, USB i bežičnim punjačima, nadzornom kamerom, senzorima temperature i pritiska, zvučnicima i LED displejima za prikaz važnih informacija i redova vožnje i pruža uslugu besplatnog wi-fi interneta.

Unutar stanice će se nalaziti klupe za sjedenje te prostor za interaktivnu reklamu odnosno raspored reda vožnje.

Stražnji dio staklom štiti od vjetra i kiše, a imat će i ugraviran logo grada.

Predstavnici Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica su zajedno sa inženjerima Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada „Zenica“ d.o.o. Zenica izradili estetski izgled stajališta koje će kao takvo biti jedinstveno u svijetu.
Što se tiče modularnih urbanih vrtova, oni služe kao urbani mobilijar i imaju funkciju apsorpcije zagađujućih materija iz zraka.

Modularni vrt sa saćastim strukturama sastoji se od modula za sjedenje (klupa), modula plantažera, te vertikalnih modula na koje se upliću biljke, a u prazninama se nalazi pleksigas na kome će biti ispisane posebne ekološke poruke.

U projekat koji je dosta inovativan i izgledom i konceptom bit će uključena i ekološka kampanja s ciljem razvijanja svijesti i edukovanja građana u oblasti zaštite okoliša i važnosti zaštite šuma.

„Rekao sam da će Zenica služiti kao primjer drugim gradovima u BiH kada su u pitanju novi, moderni, pametni, ekološki projekti. Solarne klupe, pametna autobuska stajališta, urbani vrtovi su samo dio onoga što ćemo staviti na raspolaganje našim građanima. U planu nam je da zadovoljimo standarde „zelenih gradova“, a građanima Zenice život učinimo ljepšim, kvalitetnijim i zdravstveno sigurnijim“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem