Zenica

Zenica – Učenici OŠ “Velešićki heroji” pobjednici takmičenja u programiranju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Učenici sedmog dva razreda sarajevske Osnovne škole “Velešićki heroji”, Amar Garčević i Edin Begović, pobjednici su ovogodišnjeg takmičenja u programiranju u sklopu projekta “Škole za 21. vijek”, koji provodi British Council u Bosni i Hercegovini, a podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Oni su, u konkurenciji 20 ekipa i 40 učenika iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Zapadno-hercegovačke županije, pobijedili na takmičenju uz upotrebu micro:bit uređaja, koje se danas održalo u Zenici.

Drugo mjesto osvojila ekipa OŠ “Biograci” iz Širokog Brijega, a treći su bili učenici OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila. Pobjednički projekat nosi naziv “Doniraj hranu, ne bacaj”, a kako je objasnio Begović, oni su ga kreirali na način da svog robota šalju da iz tržnih centara prikuplja hranu pred istekom roka ili kojoj je već istekao rok, koju robot donosi u jedan centar.

-Dosta te hrane je još ispravno pa ako ima siromašna osoba i nema hrane, može doći u centar da je pokupi iskoristi za svoju ishranu – objašnjava Begović.

On će, sa svojim kolegom Garčevićem te i s drugoplasiranom ekipom iz OŠ “Biograci”, u aprilu naredne godine za nagradu predstavljati BiH na Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Tirani (Albanija).

Učesnike je danas pozdravio te se s njima družio i Matthew Field, britanski ambasador u BiH, koji kazao kako je projekt “Škole za 21. vijek” najveća investicija vlade njegove zemlje u oblasti obrazovanja na području zapadnog Balkana.

-Na ovaj način želimo pokazati svoju posvećenost poboljšavnju kvalitete obrazovanja u pozitivnim promjenama, kada je u pitanju ekonomija, sigurnost i stabilnost – kazao je Field, koji je obišao svih 20 ekipa te razgovarao s mališanima koji su sudjelovali na takmičenju.

Field je napomenuo kako iz BiH u tom projektu sudjeluje 257 škola iz osam kantona Federacije BiH i Republike Srpske, u kojima su rasporedili 6.300 micro:bit uređaja za sve učenike starosne dobi od 10 do 15 godina.

Na takmičenju u Zenici sudjelovali su predstavnici 20 odabranih školskih timova iz Zenice, Sarajeva, Olova, Širokog Brijega, Tešnja, Vareša, Breze, Nemile i Gruda, čiji su projekti uspješno prošli prvu fazu ocjenjivanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno