Zenica

ZENICA – Tri mjeseca čeka sahranu: 5.000 KM duga ležarine za leš u poluraspadnutom stanju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tri mjeseca čeka sahranu: 5.000 KM duga ležarine za leš u poluraspadnutom stanju – Osamdesetdvogodišnji Zeničanin Munir Bašić gotovo tri mjeseca čeka na sahranu. Leš koji je u poluraspadnutom stanju u zamrzivaču na Prosekturi Kantonalne bolnice Zenica ne može se preuzeti dok se ne izmire troškovi ležarine od 5.000 maraka.

Bašić je preminuo 25. aprila u kući koja je vlasništvo njegovog prijatelja koji živi u Hrvatskoj, a nalazi se na adresi Kočeva 33 u zeničkom naselju Pišće. Bližih srodnika nema, bar se niko nije javio za ova tri mjeseca. Zna se tek da je bio penzioner sa solidnom penzijom. Prema podacima Centra za socijalni rad Zenica, vlasnik je stana na adresi Bulevar Kulina bana 15 u Zenici.

Ko će platiti ležarinu?

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica prije desetak dana dala je nalog preduzeću Gradska groblja Zenica da se sahrani Bašić, a da će Grad podmiriti troškove. Međutim, zenička bolnica ne dozvoljava preuzimanje mrtvaca dok se ne izmire troškovi ležarine njima.

Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice, rekla je kako je iz godine u godinu sve više sličnih slučajeva.

– Kada su u pitanju osobe bez bližih srodnika, trebalo bi da se utvrđuju određene činjenice i podaci. Međutim, mi nismo nadležni za takve stvari. Onaj dio koji spada u našu nadležnost su korisnici stalne novčane pomoći, kazala je Mujkanović.

Ona je objasnila da su u više navrata imali slučajeve gdje umrla osoba nije korisnik stalne novčane pomoći te da su imali prešutni dogovor s policijom, tužilaštvom i bolnicom da pomognu da se riješe takvi slučajevi.

– Pokrivali smo proceduralno ono što je bilo potrebno iz ovih ustanova i te ustanove su se odricale troškova koji se tiču njihovih obaveza. Međutim, u nekoliko navrata smo imali situaciju da nismo mogli snositi troškove koji ne spadaju u obaveze sahrane. Takav je slučaj s umrlim Munirom Bašićem. Od Centra za socijalni rad smo obaviješteni da se radi o osobi kojoj se ne znaju porodične prilike, da li ima bližih i daljih srodnika, ima li određene imovine, a da nije korisnik prava iz oblasti socijalne zaštite. Troškovi ležarine u mrtvačnici su previsoki i mi ih ne možemo snositi. Spremni smo platiti troškove sahrane da iziđemo ususret drugim ustanovama, ali ovaj dio je trošak koji ne možemo pokriti budžetom, kazala je Mujkanović.

Iz Kantonalne bolnice Zenica su objasnili da neko mora platiti troškove ležarine, a da je u ovakvim slučajevima nadležna Gradska uprava.

– Postoji dozvola o sahrani umrlog od 25. aprila. Potpisao je doktor Sanel Hrkić iz Službe za hitnu medicinsku pomoć. Tada je umrli Bašić smješten u mrtvačnici. Oni su nas obavijestili da se niko nije javljao niti od rodbine umrlog, niti iz Tužilaštva, policije ili Gradskih grobalja da preuzme leš. Mi smo 5. maja uputili dopis Centru za socijalni rad Zenica i zatražili provjeru socijalnog statusa umrlog, da se vidi da li ima familiju, bliže srodnike, da li je korisnik usluga iz oblasti socijalne zaštite, da vidimo kako ćemo postupati dalje. Niko do danas nije dostavio podatke. Onda smo 23. juna uputili dopis pomoćnici gradonačelnika Sumei Mujkanović i zatražili da Grad preuzme obavezu sahrane umrlog i izmiri potrebne troškove. Ni od nje do danas nismo dobili nikakvu obavijest. Leš je još u mrtvačnici, izjavio je dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Kćerka i ukop

Neobičan slučaj desio se u martu 2019. Nakon što niko nije preuzeo leš Zeničanke Vukosave J, Gradska uprava je platila troškove sahrane, a zenička bolnica se odrekla troškova ležarine u mrtvačnici te je ona ukopana. Dva dana kasnije, telefonom se javila njena kćerka koja živi u Americi i rekla da će ih tužiti jer su joj, bez njenog znanja, ukopali majku. Smirila se nakon prijetnji da će je tužiti za zanemarivanje brige prema roditelju.

Mirza Dajić
oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno