Zenica

Zenica problem grijanja rješava gradnjom nove toplane

Zenica problem grijanja rješava gradnjom nove toplane – Hladnoća, koju su građani Zenice trpjeli u prošlogodišnjoj grijnoj sezoni, zbog kvarova na kotlovima iz kojih se toplotna energija šalje prema krajnjim korisnicima, ozbiljno je zabrinula strukture gradske vlasti, pa su u dogovoru s proizvođačem toplotne energije, kompanijom ArcelorMittal, odlučili preduzeti korake kako bi se problem trajno riješio.

Problem stabilne opskrbe grada toplotnom energijom najvažniji je izazov koji je stavljen pred novu gradsku upravu, kaže gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, svjestan da i uz najambicioznije namjere lokalne uprave problem neće biti efikasno i trajno riješen do 2019. godine.

A taj datum nije slučajno izabran, jer to je godina kad treba biti završen projekt izgradnje potpuno nove toplane, koja će toplotnom energijom opskrbljivati sve potrošače u Zenici.

Neodgovorni prethodnici

Iako, odmah po stupanju na gradonačelničku funkciju, suočen s problemom totalnog kolapsa sistema grijanja, Kasumović kaže da je sebi kao prioritet u političkoj agendi postavio problem rješavanja sistema opskrbe toplotnom energijom ne štedeći kritike na račun svojih prethodnika, koje smatra odgovornim za kolaps grijnog sistema u jeku grijne sezone.

“Neodgovorna vlast dovela je građane Zenice u ovu situaciju. Grad se grije na kotlove iz 1974, koji su u fazi raspadanja. Lani, kada sam došao, nisam ni 20 dana bio na funkciji, a desilo se da je u gradu bilo minus 24 stepena, a ti su dotrajali kotlovi počeli pucati na toj temperaturi. Neko nije na vrijeme vodio računa da to sanira ili napravi. Shodno tome, pošto sam svjestan da takvi kotlovi ne mogu grijati grad i da godišnje sprže 200.000 tona uglja, te da je Zenica, između ostalog, i jedan od najzagađenijih gradova, krenuo sam u novu akciju, ali sam odmah naišao na mnogo problema. Grad Zenica je zadužen toliko da ne mogu ni marku kredita dići i, drugo, ne mogu ni garanciju za marku izdati, a mora se napraviti sistem grijanja koji košta minimalno 100 miliona maraka (50 miliona eura). Shodno tome, formirao sam ekipu od 16 ljudi iz struke s preciznim zaduženjima šta se treba uraditi. Oni su rekli da je za rješavanje grijanja u Zenici za narednih 15 godina potrebno upravo ovo što ja hoću.”

Zeničani skeptični

Mnogi građani Zenice strahuju da i ove zime neće biti topline u njihovim radijatorima. U kratkoj anketi većina ih je pozdravila ideju o gradnji toplane izražavajući sumnju da će to, kao i mnogi drugi najavljeni projekti, ostati samo lijepa želja. Većina je skeptična kad je u pitanju izgradnja nove toplane, a neki su spominjali i nerealizovanje jedne ranije slične ideje. Naime, plan da se gradi termoelektrana na plin koja bi grijala stanove u Zenici ostao je samo na nivou ideje i nikad nije ostvaren.

A ono što Kasumović želi jest da sagradi novu toplanu, koja će grad opskrbljivati toplotnom energijom i riješiti problem prevelikog zagađenja, posebno u zimskom periodu.

“To je joint venture kompanija u kojoj će biti jednim dijelom Vlada Finske, finska kompanija koja proizvodi kotlove, zenički Mittal i Grad Zenica. Omjer snaga će biti ovakav: 30 posto će biti Vlada Finske i finska kompanija, 50 posto će biti vlasnik Mittal, a Grad Zenica će biti 20 posto vlasnik zajedničke kompanije. Kredit za kompaniju odobrio je EBRD, a garant tog kredita, pošto ne može biti grad, bit će Mittal. Na taj način uradili smo tri veoma bitne stvari. Prvo rješavamo zdravstveni problem, jer Zenica više neće biti zagađena sumpornim dioksidom (SO2) i neće se ni tona uglja spržiti. Drugo, to je ekološki projekt jer neće biti ni uglja ni prašine, i treće – to je energetski projekt. Ta kompanija zvat će se ‘Toplane Zenica’, radit će na nusproizvod visoke peći i koksne peći. Grad će se grijati na taj način i sasvim će biti dostatno da se grad grije, a ljeti, kada ne treba grijati grad, proizvodit će električnu energiju, koju će prodavati. Taj je projekt isplativ za sedam godina i zato su Vlada Finske i Mittal ušli u njega.”

Nova toplana

Informaciju o planu gradnje nove toplane potvrdili su i u kompaniji ArcelorMittal. Direktorica “Departmenta društvena odgovornost, okoliš i QM” Azra Sivro kaže da je kompanija preduzela niz mjera kako bi se problem opskrbe grada Zenice toplotnom energijom trajno riješio. Izgradnja potpuno nove toplane ekonomski je i ekološki izvodiv projekt i ArcelorMittal uložio je veliki napor da se ideja realizuje.

“Mi predlažemo naziv ‘Toplana Zenica’. Kompanija je išla sa prijedlogom prema gradu da se izvrši rekonstrukcija našeg ‘Departmenta energetika’ i ugradnjom novih pet gasnih kotlova u toj kompaniji. Osim ArcelorMittala, koji bi imao 50 posto učešća, tu bi se nalazio kao jedan od dioničara Grad Zenica, sa 20 posto učešća, i finski partneri, isporučilac kotlova KPA Unicon i finski državni investicioni fond Finfund, sa učešćem od 30 posto. Ono što je plan jeste da se do kraja godine izvrši formiranje kompanije kako bi se ušlo u projekt, od izrade projektne dokumentacije do nabavke i izgradnje kotlova. Mi se iskreno nadamo da ćemo do četvrtog kvartala 2019. imati spremnu novu toplanu za rad. Kotlovska postrojenja trebala bi početi s radom do kraja 2019. godine.”

Sivro dodaje da će izgradnja nove toplane smanjiti zagađenost u gradu, jer će se kao pogonsko gorivo za proizvodnju toplotne energije koristiti plinovi koji nastaju tokom procesa proizvodnje u pogonima kompanije.

“Do kraja 2019. izgradit će se u potpunosti nova toplana, gdje će biti izgrađeno pet novih kotlova, a puštanjem nove toplane u rad prestat će s radom dva postojeća kotla. Gasni kotlovi koristit će plinove koji se generiraju u toku našeg tehnološkog procesa, a to su koksni i visokopećni plin, a djelimice i zemni plin. Toplana će biti izgrađena po najvišim ekološkim standardima, tako da početkom rada nove toplane, znači, nove energetike, imat ćemo, što se tiče zaštite okoliša, i smanjenje zagađenja zraka. Bit će puno bolje stanje jer postojeći kotlovi prvenstveno koriste ugalj kao gorivo i iz tog razloga najveći procenat emisije SO2 dolazi iz Mittala, iz ta dva kotla.”

Povećanje kapaciteta

S planovima o izgradnji toplane upoznat je i direktor JP “Grijanje” Zenica Sead Kaknjo, koji je svjestan lošeg stanja u kojem se nalaze dva kotla koja proizvode toplotnu energiju za grad.

“Što se tiče prošle sezone i ispada kotlova kada je bilo najhladnije, moram reći da je to bila objektivna situacija, gdje mi kao ‘Grijanje’ nismo imali velikog uticaja, niti ga danas imamo. Mi smo samo distributeri topline. Kotlovi koji snabdijevaju grad u vlasništvu su ArcelorMittala i u prilično lošem stanju. To su postrojenja koja su u tehničkom smislu izamortizovana. Pregovori se vode na izgradnji nove toplane Zenica, tako da bismo za dvije godine imali potpuno novi izvor topline, a ovi bi se kotlovi napustili.”

Kaknjo dodaje da do izgradnje nove toplane niko ne može garantovati da neće biti problema s proizvodnjom i isporukom toplotne energije.

“Vidite, mi moramo preživjeti još dvije sezone i dio treće, možda, sve u zavisnosti od toga kako bude investicija napredovala. Moramo očekivati probleme u toku rada ovih starih postrojenja. U Mittalu su uložili napor i sredstva u revitalizaciju svojih postrojenja koja služe za snabdijevanje grada toplotnom energijom. Očekujemo da neće biti velikih problema kao prošle godine. Prvi nam je cilj da ove dvije godine snabdijemo potrošače energijom. Što se tiče izvora topline koji će se graditi, dakle, nove toplane koja će se graditi u Zenici, bit će stopostotna i građani neće imati ovakvih problema. Mi ćemo raspolagati dovoljnim kapacitetom da ugrijemo veći broj stanova nego što smo sada u mogućnosti. Tu imamo prostora i za proširenje mreže.”

Prema posljednim informacijama, JP “Grijanje” iz Zenice planira sljedeće sedmice krenuti sa zagrijavanjem stanova.

Izvor: Al Jazeera

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem