Posuđeno

Zenica ima najbolju infrastrukturu, ali ni traga od premijerligaša

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica ima najbolju infrastrukturu, ali ni traga od premijerligaša – Floskula da je Zenica grad sporta možda je vrijedila ranije, ali danas to više nije slučaj.

Iako ima najbolju infrastrukturu u državi u koju su uložena ogromna finansijska sredstva (gradska Arena, stadion Bilino polje, atletski stadion…), od prije nekoliko dana Zeničani više u svom gradu nemaju nijedan kolektiv u najvišem rangu bh. takmičenja u najpopularnijim sportovima.

Najteža situacija

Nakon košarke i rukometa, i Nogometni klub Čelik se preselio u Prvu federalnu ligu nakon niza slabih sezona.

Trostruki prvak naše države, koji je prije imao najbolju posjetu u regionu i iz kojeg su ponikli brojni reprezentativci (Elvir Bolić, Mirsad Hibić, Nermin Šabić…), danas se nalazi u vjerovatno najtežoj situaciji u svoje 73 godine postojanja.

U zimskom prijelaznom roku na Bilino polje je stigao investitor iz Turske, ali plan ipak nije ispunjen. Čelik će u narednoj sezoni prvi put igrati u nižem rangu. Ipak, Ajdin Olgun (Aydin) je izjavio da ostaje u Zenici i da će vrlo brzo početi sklapanje ekipe za povratak u elitu.

– Čelik se može uskoro vratiti u Premijer ligu, ali veoma je bitno da na Bilinom polju ostane investitor i da ima pomoć od naših poštenih ljudi u stručnom dijelu. Pojedince koji su gledali samo svoj interes i koji vide sebe u Čeliku, a ne Čelik u sebi, treba ukloniti iz kluba – rekao nam je Amir Japaur, nekadašnji proslavljeni nogometaš Čelika.

Apsurdi se dešavaju i u zeničkoj košarci. Izgradnjom Arene “Husejin Smajlović” OKK Čelik se preselio iz dvorane na Bilmišću u jedan od najmodernijih sportskih objekata u regionu.

Ipak, zbog slabe podrške Zeničani, koji su nekad igrali i najviši rang u bivšoj Jugoslaviji, ispali su u A-1 ligu.

Politička podloga

Ove sezone s najmlađom ekipom u historiji kluba igraju finale plej-ofa za povratak u elitni bh. rang, prvenstvo BiH.

– Potrebno je omasovljenje škole košarke, a najvažnije je omogućiti igračima minimalne finansijske uvjete da sazriju u matičnom klubu, a onda ih prodavati kao gotove proizvode. Mora se omogućiti potencijalnim investitorima da uđu u klub bez utjecaja politike. Sve se svelo na sferu fudbala kao političke podloge za opstanak.

U Zenici je, u poređenju s fudbalom, košarka smiješna u finansijskom smislu, budžet šampionske generacije je iznosio 320.000 KM – rekao nam je Kemal Alihodžić, dugogodišnji košarkaš zeničkih klubova.

Još je gore u ženskoj košarci u kojoj je Čelik godinama bio u vrhu regionalne lige i dominirao u domaćoj. No, ove sezone Zeničanke nisu ni započele prvenstvo.

– Nama je ranije Grad bio jedan od glavnih finansijera i zbog nedostatka odgovarajuće podrške u određenom momentu došlo je do ovog što imamo danas. Uz malo više ulaganja u mlade kategorije za nekoliko godina bi Zeničani opet mogli gledati dobru košarku – rekao nam je Slobodan Kecman, nekadašnji trener Čelika.

Rukometni kub Čelik je osnovan 1950. godine i spada u red najstarijih rukometnih kolektiva u BiH i jugoistočnoj Evropi.

U sezoni 2008/2009. Zeničani su izborili plasman u Premijer ligu BiH, gdje su osam godina igrali važnu ulogu, a izašli su i u Evropu. No, i oni su ispali u niži rang i trenutno se takmiče u Prvoj ligi FBiH.

– Vjerujem da uz podršku Grada možemo u dogledno vrijeme izboriti povratak u Premijer ligu – rekao nam je dugogodišnji kapiten zeničkog kluba Aldin Begagić.

Savić, Mutapčić, Alihodžić…

Košarkaški klub Čelik je uvijek bio prepoznatljiv po omladinskoj školi.

Čelik je u svijet košarke plasirao mnoge istaknute igrače i trenere, od kojih su najpoznatiji Matan Rimac, Zdenko Grgić, Emir Mutapčić, Zoran Savić, Dževad Alihodžić, Teoman Alibegović, Mensur Bajramović…

Najveći uspjesi

NK ČELIK: dva puta prvak Srednjoevropskog kupa (1972, 1973), prvak Intertoto kupa (1975.), tri puta prvak BiH (1994, 1995, 1996.), dvije titule Kupa BiH (1994, 1995.).

OKK ČELIK: učesnik Prve A lige bivše Jugoslavije (1990.), prvak BiH (1995.).

KŽK ČELIK: tri puta prvak BiH (2012, 2014, 2015.), pet titula Kupa BiH (2011, 2012, 2014, 2015, 2016.).

RK ČELIK: višestruki učesnik plej-ofa za prvaka BiH, evropski Čelendž kup (2015.).

sport.avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno