Naše

Zenica – I ovo je naša slika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica – I ovo je naša slika

Slažemo se u nastojanju da ovaj grad pokušavamo učiniti ljepšim, svako na svoj način. Ovaj put to čini ona naša, građanska grupa kojoj to prilično uspješno polazi za rukom – ali u onom drugom smjeru. Izgleda da nam nije dosta smrada, dima i otpadaka od dragog nam Arcelor Mittala, pa to ćinimo i mi dodatno, prilično uspješno. To je vrlo aktivna grupa građana koja to radi svakodnevno zvana PUŠAĆI.

Dovoljno je prošetati u samom epicentru grada i pogledati iza klupa na platou pred Kineskim zidom, duž  “zelenih” površina uz trotoare, šetališta uz Bosnu, na Kamberovića polju i svugdje u gradu gdje postoji i jedna klupa za sjedenje i eto ih – OPUŠCI svih boja i veličina, najčešće sa filterima u raznim izvedbama. Pošto se oni definitivno ne uklanjaju sa ovih površina imamo višegodišnju akumulaciju i u nekim zonama dostižu zastrašujuću količinu. Negdje je to po 10 kom na kvadratni decimetar, što će reći po 1 m2 i po 500 do 1000 kom. Borba za zdravu okolinu počinje u našim glavama i završava najčešće u dosegu koliko možete “frknuti” onaj popušeni pikavac, kesu, smeće, krupnije i teže komade nećemo razmatrati.

Predlažemo : – vlasti da pojača gradsku ekološku policiju zapošljavanjem novih uposlenika i da im platu veže sa brojem naplačenih kazni za bacanje opušaka.

2- uz ovo višestruko povečati iznos kazni za ovu vrstu prekršaja..

– gradskoj vlasti da nam na gradskom trgu napravi spomenik u obliku pepeljare sa opuškom veličine 10m kako bi nas stalno podsjećao ko smo i šta sebi radimo.

– onoj vlasti “odozgo” da pod hitno aktiviraju primjenu Zakona o pušenju i kontroli duvanskih proizvoda.

– “ALBI”  da nabavi ili ručne usisivaće za leđa ili male motorne na točkovima koji postoje za ove namjene na “trulom” zapadu i da sistematski počnu čistiti grad od  ovog zla. Da se ova vrsta zagađenja pored onog kabastog pođe trajno ukljanjati iz naše sredine, jer evidentno postoji opasnost da se hoda “koljena” u njemu. Za prva čišćenja i odvoz prikupljenih količina trebat će kamione i nadam se da će to i uslikati, za trajni spomen na našu nekulturu.

– uz ovo i da počne nabavljati vanjske pepeljare ili kante za otpatke sa ovakvim dodacima, i postavi ih specijalno na mjestima nakupljanja i sjedenja ove višestruko ugrožene populacije stanovništva.

– valjda nam je jasno što se divimo kada šetamo ulicama europskih gradova pa i onih najmanjih na ćijim trotoarima i šetalištima ne vidite opuške. Možda je tu upetljana i genetika, ali vjerujte da red i čistoću ćini uređen sistem i kazne. I to one drakonske na koje nije niko imun, ravnodušan i otporan.

– mladim mamama da im djeca od cca godinu i nešto dana ne prave prve korake po ovom užasu i da ih vodaju “negdje drugdje”.

– i konačno, našim dragim PUŠAĆIMA da malo razmisle i o nama ostalim, kada već neće o sebi i da prije nego što “frknu” onaj opušak nanišane mjesto na će ga trajnije pohraniti, jer je vrijeme poluraspada ovih proizvoda poprilično dugo.

– a nama ostalima da neke od gore navedenih prijedloga dočekamo još uvijek relativno zdravi bez mirisa duhana i nikotina. Nazdravlje nam bilo.

Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno