Info

Zenica domaćin prve regionalne konferencije o „Jednom Zdravlju“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice će u ovom gradu, zajedno sa partnerima iz još tri države, 15. juna biti domaćin prve regionalne konferencije „Jednog Zdravlja“, potvrđeno je nakon niza pripremnih sastanaka operativnog tima za organizaciju skupa.

„One health-jedno zdravlje“ je specifični i sve prisutniji pristup zdravstvu, koji potječe sa Zapada, a na području Bosne i Hercegovine i okruženja „pionirski“ je jedino u potpunosti institucionalno implementiran u radu zeničkog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ).

Ovo je multidisciplinaran pristup oblasti zdravlja, kroz zajednički, jedinstven sistem brige o zdravlju ljudi, životinja i bilja, zasnovan na konceptu da je nemoguće osigurati zdravlje ljudi, ako se istovremeno ne prati zdravlje onog što ljudi konzumiraju, a to je uglavnom meso životinja i biljnog svijeta, kojeg uz ljude konzumiraju i životinje.

Tako zajedno ljekari, veterinari i stručnjaci za bilje prate zdravstveno stanje „ciklusa“, a primjeri niza bolesti, koje su sa životinja prešle na ljude, potvrđuju potrebu zajedničkog djelovanja.

Suorganizator konferencije je Balkanska mreža „Jednog Zdravlja“ (Balkan One Health Network- BOHN), koju, osim zeničkog INZ-a trenutno čine i Institut za javno zdravlje Vojvodine, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, Institut za javno zdravje na Republika Severna Makedonija Skoplje, Institut za hrana – Fakultet za veterinarna medicina Skoplje, Institut za javno zdravlje Crne Gore Podgorica, te Specijalistička veterinarska laboratorija Crne Gore.

Tema prve konferencije biće „Perspektive pristupa Jednog Zdravlja u regiji Zapadnog Balkana“, a kako je potvrdio inicijator konferencije, Rusmir Goletić, stručni saradnik u INZ, za sada je potvrđeno učešće četrnaest eminentnih predavača iz SAD, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Konferencija je planirana u tzv. Hibridnom modelu, kombinaciji online i „živih“ predavanja, a u Zenicu će biti pozvani predstavnici svih institucija i organizacija koje se smatraju „zainteresovanim stranama“ u procesu „Jednog Zdravlja“. To su, između ostalih, predstavnici ambasada, različitih nivoa vlasti, državnih institucija, univerziteta, instituta i zavoda, te komora i bolnica i klinika, kao i drugih stručnih ustanova iz regiona.

INZ & BOHN



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno