Zenica

Zenica dobila prvo “pametno stajalište”, pitanje koliko će biti pameti da ga sačuvamo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nedaleko od ukrštanja Glavne gradske magistrale (GGM) i ulica Talića brdo i Armije BiH, profunkcionisalo je prvo “pametno autobusko stajalište”, u okviru projekta kojeg većinski finansira Fond  za zaštitu okoliša Federacije.

Stajalište osim osnovne funkcije, natkrivenog i ograđenog prostora i klupe, posjeduje i USB i bežićne punjače za mobitel, senzore vremenskih prilika, poput temperature i pritiska, te navodno pruža i besplatan wi-fi internet na samoj lokaciji.

Najkorisnije – ima displej sa informativnim sadržajima o terminima autobuskih linija koje prolaze i zaustavljaju se na pomenutoj poziciji, kao i mogućnost prikazivanja reklamnih sadržaja, čije iznajmljivanje bi trebalo da “vrati” barem dio ulaganja.

Fotografiju koju objavljujemo objavio je jutros dekan Politehničkog fakulteta UNZE Samir Lemeš, uz komentar “Javni prevoz u Zenici od danas je pametniji. Zeničani, na vas je red da budete pametniji i da ne uništavate nova stajališta”.

Dekan Lemeš je ovom objavom napravio svojevrsnu najavu događaja koji u petak u 11 sati počinje upravo na politehničkom fakultetu UNZE. a to je “PAMETNI GRADOVI KA DIGITALNOJ TRANSFORMACIJI GRADOVA U BIH”

Bitno je naglasiti da je stajalište pod 24-satnim video nadzorom, što bi, nadamo se, trebalo biti dovoljan razlog da se vandali i mrzitelji svega novog, dobrog i modernog u ovom gradu, što duže udalje od ovog i sličnih mjesta.

Prvo “pametno stajalište” je izradila tuzlanska firma “Elcom”, a ugovorom o javnoj nabavci  “teškim” više od 132 hiljada KM (bez PDV-a) predviđeno je da Fond za zaštitu okoliša Federacije participira sa 70.000 KM.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno