Info

Žene najčešće žrtve nasilja u porodici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvještaj o monitoringu krivičnih postupaka vođenih u Bosni i Hercegovini, koji je vršen u periodu od 1. marta 2013. do 28. februara 2014. godine, pokazao je kako su u više od polovine predmeta koji se tiču porodičnog nasilja, žrtve uglavnom žene, piše Anadolu Agency (AA).

Ovaj podatak danas je prezentovan na tribini “Ljudska prava svim ženama u BiH: prema politici jednakih mogućnosti – izazovi i mogućnosti u pristupu pravdi” u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Udruženja “Žene ženama”, Udruženja “Žena Trnova” i Centra za pravnu pomoć ženama Zenica.

Prema riječima Amre Bećirović, koja je u ime Centra za pravnu pomoć ženama Zenica, prezentovala izvještaj, žene u BiH nalaze se u “veoma nepovoljnom položaju”.

“Izvještaj je pokazao stvarno stanje u BiH i položaj žena u zemlji. One su zaista u jednom teškom položaju. Monitoring je vršen na deset kantonalnih i općinskih sudova”, kazala je Bećirović dodavši kako rezultati monitoringa predstavljaju “dobar alat za apel političkim i društvenim elitama da donesu efikasnije zakone koji se tiču zaštite ženskih prava”.
“Želim da poručim da se svaki dan žene bore za svoja prava, da samo 8. mart ne bude dan kada ćemo im pokazati da su važne”, zaključila je Bećirović.
Na današnjoj tribini koja je simbolično upriličena povodom Međunarodnog dana žena, učešće su uzeli i predstavnici bh. i međunarodnih institucija i organizacija civilnog društva.

Tribina je, prema riječima koordinatorice Udruženja “Žene ženama” Lejle Arnaut, prilika da se pažnja usmjeri na mjere koje je potrebno preduzeti protiv onih koji su dgovorni za kršenje ljudskih prava žena.

“U okviru našeg projekta, provodit ćemo niz projektnim aktivnosti koje se odnose prvenstveno na promociju zaštite ženskih prava, radit ćemo na određenim aktivnostima koje se odnose na izmjene i dopune zakona o nasilju u porodici. Također ćemo raditi na izmjenama i dopunama Zakona o radu u BiH za finansiranje porodiljskih naknada jedne trećine populacije čime bi se smanjila neujednačenost i diskriminacija žena na području cijele BiH”, kazala je Arnaut.

Ona je naglasila kako su kroz provedeno istraživanje došle do frapantnih podataka o teškom položaju žena u bh. društvu.

“I dalje ćemo promovisati ženska ljudska prava jer smatramo da smo vrijedne našeg društva. Mi smo u okrivu našeg projekta radili istraživanja na području cijele BiH i došli smo do, nažalost, frapantnih zaključaka da se žena u društvu u BiH nalazi u teškom položaju. Došli smo do zaključaka da je u velikoj mjeri prisutno i nasilje nad ženama i nasilje u porodici, diskriminacija i još niz problema”, naglasila je Arnaut.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno