Kultura

Žene crtaju žene u muzici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Žene crtaju žene u muzici – Fascinacija ženama koje se bave muzikom prisutna je oduvijek, ali kako one izgledaju ovjekovječene u karikaturama, biće prikazano na izložbi “Žene crtaju žene u muzici”, koja će biti otvorena 4. aprila u Muzeju grada Zenice.

Riječ je o postavci, kako organizatori, organizacija “Zona muzike” iz Zenice, navode “ženskih karikatura”, odnosno svi izloženi radovi nastali su iz olovke žena karikaturista. Ipak, podršku će im dati i mladi karikaturista iz Sarajeva Damir Balić, koji će izložiti jedan svoj rad. “Kultura?

I u našoj priči o karikaturama dovoljno je reći da su karikaturistkinje izrazito rijetke u cijelom svijetu. Zbog toga jesmo ponosni na našu zeničku, jedinstvenu izložbu ‘Žene crtaju žene u muzici'”, naveli su organizatori. Na ovoj izložbi učestvovaće Nataša Rašović iz Zagreba, Nina Ziggy Hadžić iz Sarajeva, Biljana Šafaržik, Zenica/Zagreb, Svetlana – Ceca Krstić iz Beograda, Nataša Stojanović-Kostovska iz Skoplja i Aljana Primožič-Fridauer iz Gruškovca.

“Kroz ovu postavku ne samo da ćemo upoznati uspješne karikaturistkinje iz regiona, nego ćemo imati priliku da preko njih upoznamo i nova muzička imena iz njihove sredine”, najavili su organizatori. Tako će, recimo, Slovenka Aljana Primožič-Fridauer predstaviti jednu od njihovih muzičarki, malo poznatu ovdašnjoj publici, Kseniju Jus.

Među karikaturama žena u muzici naći će se i ona Jadranke Stojaković, koju je nacrtala Biljana Šafaržik, koja trenutno živi u Zagrebu. “Skica/karikatura bh. kantautorice Jadranke Stojaković. Nešto što ne radim često u zadnje vrijeme, ali uvijek dobro dođe kao vježba/zabava i izlazak iz rutine”, navela je ona. Posjetioci ove zanimljive izložbe imaće priliku da vide i karikature Kaliopi, ali i Nade Furlan iz grupe “Bambi Molesters”. Za njih je zaslužna Nataša Rašović iz Zagreba, koja je i pasionirana bajkerka. Nevena Vržina (NN)

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno