Info

Zemlje sa najboljim zdravstvenim sistemom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zemlje sa najboljim zdravstvenim sistemom u svijetu- Proteklih mjeseci tema zdravstva i stanja u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo je glavna tema u BiH. Održana je pres konferencija ove institucije koja je podigla mnogo prašine u BiH, ali i cijeloj regiji.

Direktorica Sebija Izetbegović je u jednom momentu kazala da je u toj instituciji zatekla “Twilight zone”, prije nego je objavila i predstavila rezultate rada UKCS za proteklu godinu.

U isto vrijeme, Legatum Institute iz Londona objavio je rezultate velikog istraživanja obavljenog na području Evrope i svijeta, gdje su sumirani rezultati i zaključeno – koje to zemlje imaju najbolji zdravstveni sistem.

Legatum Institute je smješten u Londonu, a ovo je njihov 10 godišnji izvještaj ideksa zdravstvenih sistema najprosperitetnijih zemalja u svijetu kada je zdravstvo u pitanju.

Zdravlje – samim tim i zdravstveni sistem mjeri se prema tri parametra, tvrde iz Legatum Istitute:

1. Osnovno mentalno i fizičko zdravlje stanovnika zemlje;
2. Zdravstvena infrastruktura;
3. Dostupnost preventivne mjere.

Možda vas neće iznenaditi što po tim parametrima u top 16 zemalja sa najboljim zdravstvenim sistemom nema niti jedne zemlje iz regije. Samo zato, tvrde rezultati istraživanja, što zemlje sa najboljim indeksom prosperiteta – imaju i najbolju zdravstvenu zaštitu.

Čak i zemlja koja je pionir besplatne zdravstvene zaštite u svijetu, Velika Britanija, nije našla svoje mjesto u top 16, ali zato neke zemlje poput Katara, Izraela ili Australije jesu.

Listu zemalja sa najboljim zdravstvenim sistemom objavio je Business Insider.

16. Kanada
15. Katar
14. Francuska
13. Norveška
12. Novi Zeland
11. Belgija
10. Njemačka
9. Izrael
8. Australija
7. Hong Kong
6. Švedska
5. Holandija
4. Japan
3. Švicarska
2. Singapur
1. Luksemburg

Luksemburg se godinama smatra jednom od svjetski najbogatijih nacija u Evropi i svijetu. Po LI indeksu su na vrhu zemalja sa najboljom zdravstvenom zaštitom i sistemom, a prosječno trajanje života u ovoj zemlji smještenoj između Belgije, Francuske i Njemačke su 82 godine.

Singapur se godinama unazad razvija u grad-državu budućnosti. 5.6 miliona stanovnika u prosjeku živi 83.1 godinu, a ekonomski su odmakli od većine razvijenijih dijelova svijeta.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno