Sudske klupe

Željko Trogrlić i Dilaver Company optuženi za poreznu utaju 75.310 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Željko Trogrlić i Dilaver Company optuženi za poreznu utaju 75.310 KM – Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Željka Trogrlića, rođenog 28. juna 1960. godine u Zenici, državljanina BiH, odgovorne osobe u preduzeću “Dilaver Company” d.o.o. Zenica i preduzeća “Dilaver Company” d.o.o. Zenica.

Prema navodima optužnice, optuženi Trogrlić se tereti da je u periodu od oktobra 2009. do januara 2010., kao direktor i odgovorna osoba preduzeća “Dilaver Company” d.o.o. Zenica, pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, između ostalog fakture sa otpremnicama, vagarske listove i drugu prateću dokumentaciju, o navodnom prometu, odnosno kupovini otpadnog čelika i limova od određene pravne osobe, u ukupnom iznosu od 518.311,40 KM, sa uračunatim PDV-om, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Trogrlić, tereti se da je pribavljenu fiktivnu dokumentaciju proslijedio u knjigovodstvo radi evidentiranja u poslovnim knjigama pravne osobe “Dilaver Company” d.o.o. Zenica, na osnovu čega je pravna osoba u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazala i obračunala, te putem podnošenja PDV prijava lažnog sadržaja ostvarila neosnovan i nezakonit odbitak ulaznog poreza u iznosu od 75.310 KM, za koji je oštetio budžet BiH.

Optužena pravna osoba “Dilaver Company” d.o.o. Zenica, tereti se za raspolaganje protivpravnom imovinskom koristi u navedenom iznosu koji je pribavio optuženi Trogrlić.

Trogrlić i pravna osoba “Dilaver Company” d.o.o. Zenica terete se da su počinili krivično djelo porezne utaje.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno