Biznis

Željezničari u Federaciji BiH će imati veća primanja, a dobit će i regres

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon uspješnih pregovora predstavnika reprezentativnih sindikata, Vlade Federacije BiH i JP Željeznice FBiH, potpisan je kolektivni ugovor željezničara na teritoriji Federacije BiH.

Ovim ugovorom, zaključenim na 18 mjeseci, kako je saopšteno iz Vlade Federacije BiH, povećana su prava u grani željezničkog saobraćaja, čiji je posljednji kolektivni ugovor istekao još 2019. godine.

“Osnovno djelovanje pregovaračkog tima, kojeg su činili predstavnici sindikata, s jedne, te uprave Željeznica FBiH i Vlade FBiH, s druge strane, bilo je zaštita dostignutog nivoa ličnih primanja uz povećanje minimalne neto satnice, naknada za topli obrok, prekovremeni rad, rad praznicima i rad u dane odmora, a sve u duhu kompromisa i međusobnog razumijevanja”, kazao je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Lasić je istakao i kako smatra da je sačinjen kvalitetan ugovor koji je zadovoljavajući, kako za radnike tako i za poslodavce.

“Mišljenja smo da u budućnosti ovaj ugovor neće imati neke značajnije izmjene osim, nadam se, samo u djelu kojim će se povećati primanja radnika. Također, vjerujemo da će doprinjeti još boljem poslovanju JP Željeznica Federacije BiH, te smanjiti mogućnost pravnih sporova i eventualnih tužbi radnika protiv poslodavca”, istakao je Lasić.

Kolektivnim ugovorom se, prije svega, omogućava rast satnice na 2,42 KM (rast od 0,07 KM) za sve radnike JP Željeznice FBiH. Značajna činjenica je i da će radnici JP Željeznice FBiH, prvi put nakon više od 30 godina dobiti regres. Osim toga, povećane su i naknade za prekovremeni rad, kao i rad u dane praznika, a povećana je i posebna naknada koju ostvaruje vozno osoblje.

“Nakon dužeg vremena došli smo u poziciju da kao reprezentativni sindikati u sklopu Željeznica Federacije dođemo u priliku da ispregovaramo novi kolektivni ugovor i na taj način bar malo poboljšamo status željezničkih radnika i zaštitimo njihova zakonom predviđena prava. Do zaključenja i potpisivanja, prethodio nam je pregovarački dio koji je trajao 90 dana, ali na obostrano zadovoljstvo okončan je pozitivno”, kazao je Sead Kustura, predsjednik Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH.

Amir Nukić, predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH, izrazio je zadovoljstvo postignutim kompromisom u pregovorima za zaključivanje kolektivnog ugovora, te kazao kako su “u teškim uslovima pandemije ostvarili određeno povećanje primanja radnika”.

“Ovaj kolektivni ugovor, u odnosu na prošli, sadrži bolje uslove za radnike, definiše uvećanje finansijskih primanja radnicima, te utiče na bolje uslove rada, a sve s ciljem poboljšanja životnog standarda radnika Željeznica FBiH. Uprava Društva je obavila konsultativne razgovore sa svim sindikatima, te je dogovoreno da se pored povećanja primanja usaglašenih kolektivnim ugovorom, primanja uvećaju i dodatno izmjenom Pravilnika o radu JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, čime će ukupna primanja na mjesečnom nivou, po svim osnovama, ukupno iznositi oko 100 – 150 KM u neto iznosu, zavisno od stepena stručne spreme radnika”, kazao je nakon potpisivanja Enis Džafić, generalni direktor JP Željeznice FBiH.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno