Biznis

ZEDA uspješno okončala projekat za uspostavu energetskog menadžmenta na Kosovu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZEDA uspješno okončala projekat za uspostavu energetskog menadžmenta na Kosovu – Nakon studijske posjete kosovskih i albanskih predstavnika ministarstava, agencija, općinskih udruženja, općina i drugih institucija odgovornih za energetiku, energetsku efikasnost i zaštitu klime našoj zemlji, a u cilju razmjene znanja s BiH, učesnici studijske posjete iskazali su interes, zahvaljujući primjerima dobre prakse koji su im predstavljeni, da potpišu ugovor s Agencijom ZEDA o pružanju usluga obuke i instalisanja ENMA Soft-a-softvera za energetski menadžment, za nekoliko kosovskih općina.

Prva faza implementacije ovog projekta je započela u januaru tekuće godine s praktičnom obukom korištenja ENMASOFTa za 6 kosovskih JLS i 5 ministarstava koju je ZEDA uspješno realizovala.

Druga odnosno finalna faza provedena je u periodu od 07. do 11. maja 2018. godine, a ticala se educiranja-jačanja kapaciteta Kosovske agencije za energetsku efikasnost – KAEE da samostalno može vršiti instalaciju i praktičnu primjenu softvera ENMA SOFT za energetski menadžment u općinama na Kosovu koje nisu bile uključene u GIZ-ov projekat. Ovim su se stvorili preduslovi za uvođenje energetskog menadžmenta u JLS. To znači da JLS koje imaju instaliran ENMASOFT posjeduju alat koji će im olakšati upravljanje energijom odnosno prikupljanje, kontrolu i prijedlog mjera za uštedu energije u sektoru zgradarstva i javne rasvjete.

Treba napomenuti da je cjelokupni projekat finasirao  GIZ Kosovo u okviru pojekta Energy Efficiency Project (KEEP).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno