Biznis

ZEDA sumirala rezultate za 2020. godinu i najavila aktivnosti za 2021. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cijeli svijet će 2020. godinu pamtiti kao izuzetno tešku godinu u kojoj je nastupio globalni strah, velike promjene, godinu u kojoj su velike, a naročito male ekonomije pretrpjele velike i za mnoge kobne udarce. Ovo je godina koja će u historiji dugo biti pamćena kao godina virusa koji je poremetio cijeli svijet i sve što smo do tada mislili da će, može i mora, pokazalo se da neće, ne može, ne smije i ne mora. Cijeli svijet je u istom sosu. Ipak, urađeno je mnogo toga kako bi se spasilo šta se spasiti može i iako smo i dalje u tom stanju neizvjesnosti i latentne panike, nastavljamo raditi svom snagom kako bismo dali svoj doprinos zajednici i ispunili misiju zbog koje smo osnovani.

Ispraćaj 2020. godine se bliži, a Agencija ZEDA će ovu godinu pamtit po jednom od najvećih projekata koji je dobila do sada, po nekoliko novih projekata nikako manje značajnih čiju je realizaciju započela, po nekoliko okončanih projekata, po nekoliko edukacija održanih u specijalnim uslovima prilagođenim higijensko-epidemiološkoj situaciji, po mnogo webinara, niti jednom sajmu.
Nadamo se da će 2021. godina biti mnogo drugačija, ljepša i na globalnom nivou produktivnija i ugodnija za cijeli svijet.

Predstavljamo samo dio onoga što smo uradili, radimo i najavljujemo planove za 2021. godinu

Mehanizmi razvoja

ZEDA je u saradnji s Gradom Zenicom nastavila kontinuitet uređenja i razvoja Poslovne zone Zenica 1 i iz mjeseca u mjesec provodi različite aktivnosti za što ugodnije poslovanje u Zoni, privlačenje novih investitora (razvoja postojećih) i provođenje mjera koje rezultiraju da ovaj poslovni dio Zenice bude povoljan za svoje korisnike. Zajedno sa Biznis inkubatorom Zenica (BiZ), Zona predstavlja mjesto za razvoj malih i srednjih preduzeća kojim upravlja Agencija ZEDA. Osnovni cilj BiZ-a jeste pomoć pri razvoju ekonomije i poduzetništva podstičući početnike, MSP da uz subvencioniranu cijenu stanarine, savjetodavnu pomoć i što manje troškove započnu vlastitu privrednu djelatnost. Da bi doprinijela promociji zeničke privrede i privlačenju investitora, ZEDA je u saradnji s Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica prije nekoliko godina otvorila BusinessPoint Zenica – Centar za poduzetnike i investitore koji je smješten u Agenciji ZEDA i predstavlja jedinstvenu fizičku i online platformu za jačanje saradnje lokalnih partnera koji djeluju u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja. U sklopu ovog Centra uspostavljen je Show room namijenjen promociji zeničke privrede u kojem su brojna zenička preduzeća dostavila svoje reprezentativne proizvode ili materijale o uslugama koje pružaju.

Od 2013. godine u okviru Agencije ZEDA djeluje Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda – LIND koja je opremljena najsavremenijim mašinama i dodatnom opremom za ispitivanje. LIND je prva i za sada jedina laboratorija u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006 za mehanička ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta i igrališne površine. Ispunjavanjem ovog standarda, sva akreditovana ispitivanja provedena od strane LIND-a imaju validnost u svim evropskim zemljamama pa i šire, tj. zemljama koje pokriva Evropska Akreditacija (EA). Važno je napomenuti i da je ZEDA zadužena za ispitivanje i pregled dječijih igrališta na području grada Zenice čiji je vlasnik Grad Zenica (19 igrališta), a ispitivanje i pregled se vrše u skladu sa zahtjevima Zakona o općoj sigurnosti proizvoda, te serije standarda BAS EN 1176 (-1 do – 11).

Ovo je godina u kojoj od svog osnivanja (2016. godine) nikada do sada nije bilo manje događaja u Impulsnom kreativnom centru čija je osnovna namjena da bude pokretačka snaga razvoja preduzetništva, a samim tim i startup zajednice u Zenici, te IT sektora, nudeći budućim korisnicima sve pogodnosti modernog coworking prostora. Sve aktivnosti su svedene na minimum i većina aktivnosti koje su se mogle realizovati online su na taj način i realizovane.

Projekti i aktivnosti

U ovoj godini, ZEDA je nastavila realizaciju nekoliko ranije započetih projekata („COSME“, “Stvaranje uslova za unapređenje postojećih i razvoj novih usluga LIND laboratorije“, “Produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku gradsku regeneraciju” (proGIreg), „Budi kreativan i TI!“), započela realizaciju novih projekata (iNnovaNet – Innovative technologies for stronger businesses and improved business environment (Inovativna tehnologija za snažnije kompanije i unapređeno poslovno okruženja) – jedan od najvećih projekata Agencije ZEDA, Digital Design and Manufacturing – DDM i „AGORA“ – zajedno sa Gradom Zenicom, ZEDA u ovom projektu zauzima ulogu partnera), te je aplicirala s novim projektima na nekoliko javnih poziva i očekuje rezultate.
U okviru podrške i saradnje Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), ZEDA je nastavila proces digitalizacije i započela proces uvođenja ERP sistema u Agenciji, nabavku digitalne opreme za dalji razvoj Show room-a Centra za poduzetnike i investitore, a u fazi je planiranje i drugih sličnih aktivnosti.
Kao i do sada, ZEDA će u saradnji s Gradom Zenicom i partnerima i u budućnosti nastaviti provoditi aktivnosti koje doprinose razvoju naše zajednice, poslovnog ambijenta, razvoja MSP, poboljšanju uslova poslovanja, a samim tim i življenja.

-„Ovo je bila izuzetno teška godina za sve nas. Zahtijevala je brzu prilagodbu i adaptaciju na postojeće uslove poslovanja. Mnogo toga smo okončali, a mnogo toga novog započeli. Hvala svim našim finansijerima, partnerima i saradnicima na podršci i izuzetnoj saradnji. Mnogo toga smo uradili, a mnogo toga novog započeli. Najbolje tek slijedi i radujemo se novom sumiranju rezultata za nekoliko mjeseci. Tim Agencije ZEDA želi vam sretne praznike i uspješnu Novu 2020. godinu!“ – poručili su iz Agencije ZEDA.

Više o projektima i drugim aktivnostima Agencije ZEDA pročitajte na www.zeda.ba ili putem Facebook stranice ZEDA https://www.facebook.com/zeda.zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno