Biznis

ZEDA kao član konzorcija Projekta FORESDA dio inovativnih procesa u Salzburgu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Agencije ZEDA učestvovali su na petom sastanku konzorcija Projekta FORESDA u kojem ima ulogu strateškog partnera od januara 2017. godine.
U razdoblju od 27. do 28. februara tekuće godine sastanak održan u Kuchlu kod Salzburga imao je za cilj analizirati stanje Projekta čija implementacija je u toku više od godinu dana te najaviti zadatke koji slijede.

U okviru implementacije aktivnosti dogovoreno je mentorstvo sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, u sklopu kojeg će biti urađena analiza prednosti gradnje drvetom kao građevinskog materijala u odnosu na konvencionalne materijale koji se primjenjuju u građevinarstvu.

Domaćin događaja bila je Visoka škola primijenjenih umjetnosti u Kuchlu koja je ovom prilikom organizovala obilazak laboratorija koje djeluju u okviru fakulteta. Ovom prilikom članovi konzorcija upoznali su se s projektima koje ova Visoka škola implementira, a koji se odnose na istraživanje i razvoj taninskih pjena koje su pokazale snažnu otpornost na vatru, visoku apsorciju vode i nisku propusnost toplote. Također, značajne rezultate pokazuje projekat kombinovanja kožnih s drvenim vlaknima u cilju dobivanja vatrootpornih ploča.

Važno je istaći da su studenti uključeni u sve projekte te je ova Visoka škola odličan dokaz da se spojem inovativnih ideja (mladih) i iskustva (nastavnog kadra) može doći do izvanrednih rezultata i u konačnici implementacije inovativnih projekata.

Sljedeći sastanak konzorcija projekta planiran je u Ljubljani u junu tekuće godine.

Napominjemo:
Projekat FORESDA je sufinansiran od strane EU kroz Interreg Dunavski transnacionalni program (Interreg Danube Transnational Programme) iz sredstava ERDF i IPA fondova.

Projekat implementira:
– 13 partnera u projektu i
– 7 pridruženih strateških partnera
na području 9 podunavskih zemalja partnera:
Austrija, Bosna i Hercegovina (ZEDA i PREDA), Bugarska, Mađarska, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Hrvatska.

Vodeći projekt-partner je CyberForum e.V. iz Njemačke

Cilj projekta je podrška transformaciji tradicionalnih industrija baziranih na šumarstvu i drvopreradi u inovativne sektore, razvoj povoljnog okruženja za razvoj inovacija, razvoj novih lanaca vrijednosti, razvoj kulture inovacija u MSP i jačanje saradnje institucija na quadraple-helix principu.
Na ovaj način projekat će značajno podržati transfer znanja, saradnju i razvoj inovacija u pravcu bolje održive Dunavske regije s aspekta dostupnih resursa, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Glavni rezultati Projekta bit će: povećana efikasnost saradničkih istraživanja i inovativnih aktivnosti, što dovodi do pojave novih sektorskih lanaca vrijednosti prvenstveno u područjima pametne i održive gradnje i namještaja, inovativnih bio-proizvoda i materijala te energetske efikasnosti; poboljšani kapaciteti za upravljanje inovacijama u relevantnim posredničkim organizacijama kao što su klasteri; trajni transnacionalni pristup i strategija razvoja sektora šumarstva.

Više informacija o samom projektu možete dobiti na zvaničnoj web strani projekta FORESDA u okviru zvanične web stranice Dunavskog transnacionalnog programa http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/foresda ili direktno u Agenciji ZEDA: [email protected]; [email protected] ili na 032 445-631.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno