Zenica

ZEDA: 16 godina uspješnog djelovanja agencije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZEDA: 16 godina uspješnog djelovanja agencije  – Danas je tačno 16 godina otkako je osnovana i uspješno djeluje Zenička razvojna agencija ZEDA koju je 2004. godine osnovala tadašnja Općina Zenica (Grad Zenica) kao mehanizam za razvoj poduzetništva, kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, mehanizam za pomoć nastanka i razvoja MSP i održivog ekonomskog razvoja.

Mnogo je implementiranih projekata i realizovanih aktivnosti iz oblasti: razvijanja i promocije poduzetništva, kreiranja povoljnih uslova za domaća i inostrana ulaganja u privredu, jačanja konkurentnosti i izvoznih potencijala MSP, izgradnje poduzetničke infrastrukture i ambijenta, uvođenja sistema za kontrolu sigurnosti proizvoda, ekologije – održivi razvoj i energetska efikasnost, ljudskih resursa, turizma i kreativne industrije, mnogo je dodatnih mehanizama uspostavljeno i stavljeno na uslugu privrednicima, mnogo je aktivnosti realizovano u saradnji s Gradom Zenicom kako bi se instituicionalni kapaciteti Grada i operativne sposobnosti Agencije ZEDA stavile na raspolaganje korisnicima i kako bi se zajednički kontinuirano radilo na poboljšanju cjelokupnog ambijenta kako poslovanja tako i življenja.

ZEDA prepoznaje originalnost poslovnih ideja i svojim resursima potiče razvoj održivog poslovnog okruženja predvođenog modernim društvom.  ZEDA usaglašava potrebe poduzetnika s prilikama tržišta, značajno utječe na kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta i stimuliše razvoj poduzetničkog duha, te je značajna podrška Gradu Zenici u privlačenju investicija.

Tokom 16 godina djelovanja ZEDA je u saradnji s osnivačem i partnerima implementirala brojne projekte. Iz godine u godinu jedni projekti se završavaju, a novi počinju pa u ovom trenutku ZEDA uzima učešće u projektima iz oblasti preduzetništva, konkurentnosti MSP, internacionalizacije poslovanja, promocije investiranja i razvoja malih biznisa, edukacija u oblasti jačanja kapaciteta aktera lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja preduzetništva, projekata iz oblasti energetske efikasnosti, razvoja drvnog sektora, kreativne industrije i IT industrije. Treba napomenuti da ZEDA kontinuirano radi na pružanju informacija privrednicima o poslovnim prilikama, dostupnim sredstvima (javnim pozivima), te aktivno prati potrebe privrede i aktivno djeluje na stvaranju preduslova za internacionalizaciju MSP i  organizuje zajedničke posjete i učešća na međunarodnim i domaćim sajmovima.

Ne možemo, a da ne spomenemo brojne aktivnosti realizovane u saradnji s Gradom Zenicom na uređenju i razvoju  Poslovne zone Zenica 1, više od 40 privrednih subjekata koji posluju u Biznis inkubatoru Zenica koji je Grad Zenica kao i Poslovnu Zonu Zenica 1 povjerio na upravljanje Agenciji ZEDA, uspostavljanje BusinessPoint Zenica – Centra za poduzetnike i investitore koji je smješten u Agenciji ZEDA i predstavlja jednistvenu fizičku i online platformu za jačanje saradnje lokalnih partnera koji djeluju u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, Show room koji je namijenjen za promociju zeničke privrede u kojem su brojna zenička preduzeća dostavila svoje reprezentativne proizvode ili materijale o uslugama koje pružaju. Ponosni smo i na uspostavljenu Laboratoriju za ispitivanje sigurnosti proizvoda LIND – prvu i za sada jedinu laboratoriju u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006 za mehanička ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta i igrališne površine. U okviru Agencije ZEDA djeluje Impulsni kreativni centar (ICC) – razvojni centar čija osnovna namjena jeste da bude pokretačka snaga razvoja preduzetništva, a samim tim i startup zajednice u Zenici te IT sektora, nudeći budućim korisnicima sve pogodnosti modernog coworking prostora. Od uspostavljanja pa do danas u njemu je održano više stotina radionica, edukacija, prezentacija i drugih događaja koje su imale za cilj da informišu, edukuju, pruže nova znanja, vještine, ojačaju kompetencije ili kreiraju prilike.

-„Kada se osvrnemo unatrag, mnogo je toga na šta možemo biti ponosni. U saradnji sa Gradom Zenicom i Službom za privredu i  upravljanje razvojem, brojnim partnerima i finansijerima, uradili smo mnogo toga što je doprinijelo boljem kako poslovnom tako i životnom ambijentu u Zenici. Puno toga je realizovano, a puno je novih stvari koje smo pokrenuli i čija je implementacija u toku.

I u budućnosti ćemo nastaviti aktivno djelovanje na pripremi i realizaciji ciljanih projekata poticanja malog i srednjeg poduzetništva i finasijskih poticaja privrednim subjektima grada Zenice s ciljem povećanje broja malih i srednjih preduzeća koja aktivno posluju, unapređenju njihove konkuretnosti, razvoju i inovativnosti na domaćem i inostranom tržištu, zapošljavanju i samozapošljavanju, jačanju ljudskih potencijala, zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, jačanju lokalne, regionalne i međunarodne saradnje i kapaciteta za korištenje sredstava EU fondova ali i drugih donatorskih institucija (USAID, SIDA, GIZ, UNDP…). Ovo je i odlična prilika da na svoj rođendan zahvalimo Gradu Zenici na povjerenju, podršci i odličnoj saradnji, da zahvalimo onima koji sarađuju sa nama i svima onima koji koriste naše kapacitete i resurse, te da zahvalimo svim finansijerima bez kojih sigurno ne bismo postigli sve ovo. Nastavljamo još bolje i ponosni smo na sav dosadašnji uspjeh i odlične rezultate, a znamo da ćemo već za sljedeći rođendan imati mnogo novih rezultata iza sebe” –rekla je Ajna Dedić, PR manager Agencije ZEDA.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno