Info

Zdravlje hadžija iz BiH “zadovoljavajuće”, bilo intervencija tokom hadža

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su sve hadžske obrede, osim oproštajnog tavafa, javila je novinska agencija MINA.

Kako je pojasnio rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad-ef. Hadžić, ovaj tavaf će hadžije obavljati po grupama, neposredno prije svog polaska u Medinu.

„Danas je posljednji dan kada u Mekki boravi svih 2.224 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sutra već prva grupa napušta Mekku i ide u Medinu. Možemo kazati da smo zadovoljni organizacijom. Bilo je izuzetno naporno, vruće i bile su velike gužve, ali svi članovi našeg tima – vodiči, šerijatske konsultantice i naš medicinski tim – obavili su svoj dio posla, što je rezultiralo vrlo uspješnom organizacijom“, kazao je Hadžić.

Ocijenio je da je ovako dobroj organizaciji uveliko doprinijela i odluka da naše hadžije prvo dođu u Mekku i obave hadž, a onda otputuju u Medinu.

„Mislim da smo tim potezom pogodili i uspjeli u namjeri da sačuvamo zdravlje hadžija i obavimo hadž dok su zdravi i u kondiciji. Pokazalo se u praksi da je to bio dobar potez“, kazao je Hadžić.

Dodao je sada slijedi jedan relaksirani boravak naših hadžija u Medini.

„Ibadetit ćemo u Poslanikovoj džamiji, obići znamenitosti ovog grada, obaviti eventualni šoping, odmoriti se i nakon pet dana boravka počet će naš povratak kućama“, najavio je efendija Hadžić.

Na kraju je pohvalio i saudijske partnere, koji su svoj dio obaveza povjeren im od Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, odradili, kako je kazao, na vrhunskom nivou.

„Svi skupa smo odradili svoje zadatke i rezultat nije moga izostati“, kazao je efendija Hadžić.

Zdravlje hadžija se može ocijeniti zadovoljavajućim. Intervencija ima, ali nije bilo ozbiljnijih zahtjeva za hospitalizacijom u saudijskim bolnicama.

Podsjećamo, najmanje 550 hadžija preminulo je tokom obreda hadža, koji se ove godine ponovno odvija na ekstremno visokim temperaturama. Ova brojka značajno je porasla u odnosu na prethodnu godinu, kad je registrovano najmanje 240 smrtnih slučajeva.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno