Info

Zdrava ishrana u svakodnevnom životu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zdrava ishrana je ključni faktor za održavanje dobrog zdravlja. Svjesnost o zdravoj ishrani je u porastu, ali mnogi ljudi još uvijek nisu svjesni koliko je važna uravnotežena ishrana. U ovom članku ćemo vam objasniti šta je zdrava ishrana, koliko nam je potrebna u svakodnevnom životu, i koje su najbolje namirnice za unijeti u našu prehranu.

Šta je zdrava ishrana?

Zdrava ishrana podrazumijeva da jedemo hranu koja sadrži sve potrebne hranjive sastojke, uključujući proteine, ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale. Također, važno je izbjegavati namirnice koje sadrže previše šećera, soli i masnoća.

Koliko nam je potrebna zdrava ishrana?

Preporučena dnevna doza zdrave hrane varira od osobe do osobe, ovisno o tjelesnoj masi, visini, dobi, polu i nivou aktivnosti. Međutim, generalno govoreći, odrasle osobe trebaju konzumirati oko 2000-2500 kalorija dnevno. Od tog broja, 45-65% kalorija bi trebalo dolaziti iz ugljikohidrata, 10-35% od proteina i 20-35% od masti.

Najbolje namirnice za zdravu ishranu:

Voće i povrće – Bogati su vitaminima i mineralima i trebali bi biti osnova zdrave ishrane.

Cijela zrna – To su žitarice kao što su smeđa riža, kvinoja i ovas, koje su bogate vlaknima i imaju niži glikemijski indeks od rafiniranih žitarica.

Proteini – Niske masnoće proteina su izvor aminokiselina koji su osnovni gradivni blokovi našeg tijela. Neki izvori proteina uključuju piletinu, puretinu, ribu, jaja i mahunarke.

Zdrave masti – Neke od najboljih izvora zdravih masti su maslinovo ulje, orašasti plodovi i sjemenke.

Fermentirana hrana – Fermentirana hrana poput jogurta, kefira i kiselog kupusa sadrži probiotike koji su dobri za probavu.

Zdrava ishrana je ključna za održavanje dobrog zdravlja. Izbjegavanje hrane koja je puna šećera, soli i masnoća, i konzumiranje namirnica koje su bogate hranjivim sastojcima, kao što su voće, povrće, cijela zrna, proteini, zdrave masti i fermentirana hrana, mogu pomoći u održavanju uravnotežene ishrane.

Važno je zapamtiti da zdrav način ishrane nije samo o izboru namirnica, već i o načinu na koji pripremamo hranu. Kuhanje na pari, pečenje i grilovanje su zdrave opcije, dok prženje i prženje na ulju može povećati količinu masti i kalorija u hrani.

Također treba uključiti redovno vježbanje i hidrataciju. Voda je ključna za održavanje hidratacije, a odrasli bi trebali piti najmanje osam čaša vode dnevno.

Najbolji način da se pridržavamo zdrave ishrane je da uključimo raznovrsnu hranu u našu prehranu, smanjimo unos procesirane hrane i izbjegnemo prejedanje. Zdrava ishrana ne mora biti teška ili skupa – jednostavne promjene u prehrani mogu imati značajan utjecaj na naše zdravlje i blagostanje.

Izvor: Gastro Vitalis



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno