Zenica

ZDK – Vladina podrška Kantonalnoj bolnici Zenica za sticanje statusa kliničkog centra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona pružit će svaku vrstu podrške Kantonalnoj bolnici Zenica na putu sticanja statusa kliničkog centra, najavio je nakon današnje sjednice Vlade ZDK premijer tog kantona Mirnes Bašić.

Zenička je bolnica, nakon što je uskladila sva akta te prikupila potrebnu dokumentaciju (usvojen Zakon o Kantonalnoj bolnici Zenica te donesen novi Statut i sistematizacija radnih mjesta u KBZ-u), uputila novu aplikaciju Federalnom ministarstvu zdravstva.

– Gledajući ovu pandemiju koronavirusa; gledajući na pomoći koju su viši nivoi vlasti, kad bi samo uzeli taj razlog, pomagali kliničkim centrima, već davno je trebalo da naša kantonalna bolnica preraste u klinički centar. Pri kraju smo tih, administrativnih procedura i nadam se da ćemo, na kraju, dobiti konačnu odluku da naša kantonalna bolnica može biti klinički centar – kaže premijer Bašić.

To bi i za građane ZDK-a, podvlači, bio veliki pomak te kao Vlada ZDK, u prošlom i ovom mandatu, zdušno su za taj projekat. Pogotovo poslije pandemije koronavirusa.

– Vlada će dati punu podršku tom projektu. Mi smo na Vladi donijeli sve pravilnike, sve akte koji su potrebni i sve je poslato nadležnom Federalnom ministarstvu zdravstva – kaže Bašić, koji se nada da će vrlo brzo dobiti pozitivan odgovor.

Vlada je, a u sklopu Programa utroška sredstava u oblasti poljoprivrede, teškog tri miliona KM, na svom današnjem zasjedanju donijela odluku o poticaju uzgajivačima goveda. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK, napominje premijer Bašić, obradilo je sve zahtjeve za podršku farmerima koji su stigli do polovine augusta.

– Danas smo donijeli odluku na ukupan iznos od 356.000 KM. Tako da su naši farmeri, po grlu, dobili 400 KM. To je maksimalan iznos poticaja, da bi im pomogli da što lakše prebrode ovu sušnu godinu te da se pripreme za narednu – kazao je Bašić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno