Zenica

ZDK- Šest osoba na infektivnom, devet u izolatoriju, te 3.484 u samoizolaciji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna, odnosno broj zaraženih koronavirusom nije se mijenjao u odnosu na jučerašnji dan, kada se broj zaraženih popeo na brojku 23, kazao je u izjavi za Fenu načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević.

Napominje da se, nakon što su u petak otpustili kao izliječene troje prvozaraženih pacijenta, od danas u izolatoriju nalazi devet osoba, dok ih je šestoro kod kojih su se značajnije razvili simptome bolesti smješteno na Odjelu za infektivne bolesti KBZ-a.

– Svi pacijenti koji se nalaze na našem odjelu za sada su stabilni i niko od njih nije priključen na respirator, ali ih je dvoje priključeno na kisik. Imamo jednog pacijenta koji je i operisan zbog abdominalnih problema, koji je u petak bio negativan na koronavirus, ali ćemo mu uraditi još jedan test, da bismo bili potpuno sigurni da više nije zaražen – kaže Drljević.

On je i član Kriznog štaba za borbu za koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK, a jučer je, kaže, zajedno s ministrom zdravstva Adnanom Jupićem obišao Kakanj i Visoko te se uvjerio da lokalne vlasti čine sve da se pripreme za 4. fazu borbe protiv pandemije Covida-19.

– Mi smo sada u 2. fazi, ali moramo imati kapacitete za slučaj da se poveća broj zaraženih. Kakanj i Visoko su za tu namjenu počeli pripremati svoje gradske dvorane. Visoko je skoro sve kompletiralo, čak su instalirali i rentgen. Oduševljeni smo onim što smo vidjeli, baš kao i prethodno u Tešnju. Gradonačelnici tih gradova pokazali su veliki entuzijazam i odlučnost da rukovode procesima – ističe Drljević.

Upravo je dobro organizirana primarna zaštita na terenu, napominje, njihova “prva linija odbrane” te da su zbog toga i imaju uspjeha. Pacijenti koji su stigli iz Medicinskog instituta Bayer, kaže Drljević, nisu znali da se razvila zaraza u toj ustanovi te da su i oni zaraženi, kao i članovi porodice nekih od njih, ali i medicinsko osoblje KBZ-a.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, koji je također član istog štaba, ističe da se u tom kantonu svakodnevno smanjuje broj osoba u samoizolaciji.

– Posljednje brojke govore da ih je 3.484, jer je nekim koji su se vratili iz inostranstva i koje smo poslali izolaciju istekla obaveza da 14 dana provedu u samoizolaciji. Oni se sada mogu slobodno kretati, ali to ne znači da ne mogu negdje “pokupiti” virus te biti zaraženi – napominje Huseinagić, koji dodaje kako je realno očekivati da će narednih dana biti povećan broj zaraženih.

– Mi ćemo do kraja sedmice početi testirati i zaposlenike KBZ-a, koji su bili u kontaktu s kardiovaskularnim bolesnikom koji je stigao iz Tuzle. Poznato je da je njih 50-ak sada u samoizolaciji, ali još nije vrijeme da ih testiramo. Još je rano – objašnjava Huseinagić.

Nakon što su jučer u Kaknju potvrđena prva tri slučaja zaraze te jedan u Žepču, a koji su također pacijenati koji su bili na tretmanu u Tuzli, ostale su općine Maglaj, Usora, Doboj-Jug, Vareš i Olovo u kojima u tom kantonu još nije dokazana zaraza.

Najviše zaraženih od početka pandemije evidentirano je u Zenici (12), slijede Kakanj i Zavidovići sa po tri, Tešanj dva te Žepče, Breza i Visoko po jedan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno