Info

ZDK: Sagledati mogućnosti povećanja izdvajanja za nabavku ortopedskih pomagala za RVI

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZDK: Sagledati mogućnosti povećanja izdvajanja za nabavku ortopedskih pomagala za RVI – Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić održao je danas sastanak sa delegacijom kantonalnog Saveza ratnih vojnih invalida, na čelu sa predsjednikom Jusufom Rakmanom i čelnicima općinskih organizacija u Tešnju, Brezi i Kaknju, a razgovarano je o problemima ove populacije sa fokusom na nabavku ortopedskih pomagala. Sastanku su prisustvovali ministri za zdravstvo i boračka pitanja, dr. Adnan Jupić i Fahrudin Čolaković, direktor kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Omer Škaljo te pomoćnica direktora ZZO-a dr. Indira Mundžić.

Ortopedska pomagala u ovom kantonu koristi oko 5.000 zdravstvenih osiguranika, među njima i veliki broj ratnih vojnih invalida, a u nabavci pomagala značajnim sredstvima učestvuje i Zavod zdravstvenog osiguranja. Savez ratnih vojnih invalida traži da se povećaju izdvajanja i time napravi dodatni iskorak u odnosu prema ovoj populaciji, a prije svega stvore uslovi za češću zamjenu i nabavku kvalitetnijih ortopedskih pomagala.

Na prijedlog premijera Ganića, dogovoreno je da se formira radna grupa koju će činiti nadležni ministri za boračka pitanja i zdravstvo, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja te predstavnik Saveza ratnih vojnih invalida, a koja će sagledati mogućnosti povećanja izdvajanja za ove namjene te utvrditi pravila i propise kojima će se, također, onemogućiti zloupotrebe u ovoj oblasti.

Sa sastanka je upućen apel direktorima zdravstvenih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu, posebice domova zdravlja i drugih ustanova čiji su osnivači lokalne vlasti, da populaciji ratnih vojnih invalida daju prednost i prioritet prilikom korištenja zdravstvenih usluga.

zdk.ba
zdk.ba

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno