Biznis

ZDK pozitivan primjer poslovanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZDK pozitivan primjer poslovanja – U Zeničko-dobojskom kantonu aktivne su 23.461 firme. Novoosnovanih je 1.161, a blokiranih 3.209, što je ispod prosjeka BiH koji iznosi 15,5 posto, podaci su bonitetne kuće Bisnode BH. Oni su predstavljeni na poslovnom skupu u Tešnju koji je Bisnode BH organizirala u saradnji sa Udruženjem privrednika Biznis centar Tešanj Jelah.

Prema ovim podacima, preduzeća u ZDK kreiraju 8,4 posto radnih mjesta u BiH i ostvaruju 9,1 posto od ukupnih prihoda bh. preduzeća, a 25,5 posto od svih prihoda kompanija ZDK je od izvoza robe na strana tržišta.

“Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju blagi rast kapitala i imovine, ukazuju na stabilnost poslovanja poduzeća i pokazuju rast zaduženja i povećanu neto dobit. Distribucija likvidnosnog rejtinga poduzeća u ZDK ukazuje na ispodprosječnu likvidnost. Najviše pravnih lica u ZDK je registrirano u djelatnosti trgovine, a ona realiziraju i najviše prihoda i imaju najviše zaposlenih osoba. Također, struktura registriranih pravnih lica pokazuje tradiciju poslovnosti – 48 posto posluje više od deset godina, 72 posto više od pet godina”, navode u Bisnode BH.

Bisnode ocjenjuje da je u BiH ukupno 10 posto aktivnih kompanija koje su bonitetno izvrsne, u ZDK ih je 11.70 posto, a u općini Tešanj 16,60 posto.

„Ovo je najbolji dokaz da Bisnodeova kampanja ispunjava svoje ciljeve kad je u pitanju aktualiziranje korištenja kvalitetnih i provjerenih poslovnih informacija koje unaprjeđuju poslovanje i povezuju privrednike i javni sektor”, izjavio je direktor Razvojne agencije Tešanj Ismar Alagić.

Direktorica Bisnode BH Zlata Mulać kazala je da ova bonitetna kuća želi pokazati da pouzdanim informacijama i kvalitetnim analitičkim alatima, kakve posjeduje Bisnode BH, privrednici mogu utjecati na razvoj njihovog biznisa, a općine mogu da otkriju prostor za nova ulaganja i napredovanja u svrhu razvoja lokalne privrede.

Na skupu u Tešnju dodijeljeni su i Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti kompanijama “Abias“ Tešanj, „Wischt“ Doboj, „Mi Trivas“ Prnjavor, „GD Dekor MB“ Tuzla, „Lipe Gradnja“ Zavidovići i „M&I Systems“ Banjaluka. Ovo priznanje je validan dokument kojim kompanije dokazuju potencijalnim domaćim i inozemnim poslovnim partnerima da su kvalitetna i odgovorno vođena poduzeća.

Uručen je i Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji ZIKO Zavidovići, čime je ova kompanija postala jedan od tri nositelja ovog priznanja u BiH. Pravo na ovo prestižno priznanje može ostvariti samo 180 kompanija u BiH, a do sada su ga dobili Cementara Kakanj i FIS Vitez.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno