Politika

ZDK povlači sporna zakonska rješenja? – SAD sarađuju (samo) s pouzdanim partnerima, a Vlada ovog kantona to nije!

ZDK povlači sporna zakonska rješenja? – SAD sarađuju (samo) s pouzdanim partnerima, a Vlada ovog kantona to nije!- Ured za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) suspendovao je Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona, jer je zaključeno da Vlada ZDK-a nije pouzdan partner u borbi protiv korupcije.

UZALUD UPOZORENJA

Iz Ambasade SAD-a u BiH su za naš list istakli kako je nezavisnost agencija za provedbu zakona ključna u promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja u BiH, te da će nastaviti ovakvu saradnju sa drugim pouzdanim partnerima koji dijele viziju da su “nezavisnost agencija za provedbu zakona i borba protiv korupcije sastavni dijelovi budućnosti BiH”.

Ermin Čehić, zastupnik u Skupštini ZDK-a, u nekoliko navrata je upozoravao na posljedice neimplementacije ili izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima koji je usvojen u prošlom sazivu kantonalne Skupštine 2018. godine, te potvrđen i prolongiran u sadašnjem sazivu zakonodavne vlasti ZDK-a. Zahtjeve je artikulirao kroz rad skupštinske Komisije za nadzor rada policije, ali i kroz istupe u medijima, između ostalog i u intervjuu za Oslobođenje od 20. maja. Na neki način je predvidio situaciju u kojoj će se naći političari, ali i građani ZDK-a.

– Upozoravao sam prvo na sastancima skupštinskih tijela, a potom sam iznio stavove javno, u nadi da ćemo uspjeti ishoditi pozitivan način razmišljanja kod skupštinskih zastupnika. Naime, zastupnici su najodgovornije osobe za stanje u ZDŽ-u, jer smo odgovorni za donošenje zakonskih uredbi. Ako pratite slijed događanja, Vlada i Skupština ZDŽ-a dobile su tri pisma od OHR-a i Veleposlanstva SAD-a. Predsjednik SAD-a Joe Biden proširio je 8. lipnja opseg izvanrednih mjera za države zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterije za uvođenje američkih sankcija. Kako je pojašnjeno iz State Departmenta, “predsjednik je potpisao novu izvršnu uredbu koja nadograđuje i modernizuje postojeću i proširuje kriterije kako bi se pozabavili trenutnim izazovima poput korupcije i drugih akcija koje ometaju ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije”, podsjeća Čehić.

Ističe kako je Vladi ZDK-a pružena prilika i ruka suradnje i kada je 10. ožujka potpisan Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije između Veleposlanstva SAD-a u BiH i Vlade ZDK-a, a da je, usprkos tome i pismima upozorenja Veleposlanstva SAD-a, Vlada ZDK-a u skupštinsku proceduru uputila izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima.

– Nije bilo teško predvidjeti kako će jedna ozbiljna država kao što su SAD reagirati na nepoštivanje dogovora i potpisanih sporazuma. No, tomu nije kraj, rekao je Čehić.

RJEŠENJA IMA

Na pitanje šta sada činiti, odgovara da za sve postoji rješenje, pa i za “jednu ovakvu zbilja neugodnu situaciju, u koju su dovedeni svi stanovnici naše županije”.

– Izmjene i dopune Zakona koje je Skupština donijela 25. lipnja treba pod hitno opozvati, te izglasati početak primjene već donesenog Zakona o unutarnjim poslovima koji se trebao početi primjenjivati 1. siječnja 2021. Time bismo, iako sa zakašnjenjem, imali mogućnost da povratimo povjerenje međunarodnih institucija i izbjegnemo sigurne posljedice koje će proizaći iz nepoštivanja ranijih dogovora. Ovo će biti moj zvanični prijedlog u četvrtak na Skupštini, naglašava Čehić.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: