Zenica

ZDK – povećan broj neispravnih uzoraka vode za piće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na području Zeničko-dobojskog kantona, tokom augusta, na osnovu analiza vode za piće iz gradskih vodovoda u Zavodu za javno zdravstvo Zenica, zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu bilo je 4,7 posto, i to sa područja Kaknja, Visokog, Breze, Olova, Zavidovića, Maglaja i Usore.

Ovo pokazuje da je došlo do blagog pogoršanja stanja mikrobiološke ispravnosti vode u ovim gradskim vodovodima u odnosu na juli, dok je iz ostalih vodnih objekata bilo čak 64 posto mikrobiološki neispravnih uzoraka vode za piće, što je blago pogoršanje stanja mikrobiološkog kvaliteta vode iz lokalnih vodnih objekata, u odnosu na juli, sa trendom značajnog variranja mikrobiološke ispravnosti vode iz lokalnih vodnih objekata, u skladu sa stanjem okoliša, vodnih objekata i meteorološkoj situaciji.

Neispravnih uzoraka vode za piće na fiziko-hemijsku analizu je bilo 2,1 posto iz Kaknja i Zavidovića, što predstavlja blago pogoršanje stanja hemijskog kvaliteta vode u gradskim vodovodima u odnosu na prošli mjesec, dok je neispravnih uzoraka vode za piće na fizičko-hemijsku analizu iz drugih vodnih objekata bilo 9,3 posto, što predstavlja blago poboljšanje stanje u odnosu na prošli mjesec.

Stanje održavanja visokog procenta neispravnih uzoraka i nezadovoljavajućeg hemijskog kvaliteta vode u ovim objektima, sa prisutnim trendom promjenjivog hemijskog kvaliteta vode za piće iz lokalnih vodnih objekata, uslovljeno je stepenu zagađenosti okoliša na slivnim područjima, sanitarno-tehničkom stanju vodnih objekata, meteorološkim uslovima i nedovoljnoj kontroli kvaliteta vode za piće, s preporukom za urgentno uvezivanje ovog nadzora u kontinuirani sistem kontrole.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno