Info

ZDK – Okončan proljetni raspust, počela konsultativna nastava u školama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZDK – Okončan proljetni raspust, počela konsultativna nastava u školama – Nakon jednosedmičnog proljetnog raspusta, od 25. do 31. marta, za učenike osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu koji se obrazuju po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku danas se nastavlja konsultativna nastava uz primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK odlučilo je 16. marta da se, zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, odvija konsultativna nastava i u narednom periodu. Konsultativna nastava održava se i za studente Univerziteta Zenica.

– Nadamo se da će se stanje ubrzo stabilizirati te da će se djeca i nastavnici vratiti u školske klupe, ali se i ovaj model pokazao uspješnim pa ćemo tako i nastaviti. Za sada je rano je govoriti šta će se desiti ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, ali Ministarstvo će pratiti situaciju i, možda, u tom slučaju i potpuno prekinuti nastavu – objašnjava resorni ministar Spahija Kozlić.

Napominje kako će pratiti naredbe i upute kriznih štabova te da će se prema njima i ponašati.

Što se tiče Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja koji je počeo prošlog mjeseca te u sklopu kojeg djeca, kroz realizaciju obaveznih 180 sati nastave u predškolskim ustanovama, pripremaju za polazak u osnovnu školu, on je za sada potpuno obustavljen.

– Imamo mogućnost da ostatak realiziramo tokom juna, naravno ako se do tada situacija stabilizira, ali i ako ga do početka nove školske godine ne uspijemo realizirati, morat ćemo ga verifikovati da bi se ta djeca mogla upisati u prvi razred. Za razliku od Kantona Sarajevo, u našem će kantonu upis djece u prvi razred osnovnih škola početi u maju i trajat će do početka školske godine – naveo je Kozlić te napominje kako s više od 90 procenata imaju evidentiran broj djece koja bi najesen trebala početi osnovno obrazovanje.

U školama koje rade po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, proljetni raspust će biti realiziran od 9. do 14. aprila, odnosno za vrijeme uskršnjih praznika.

ZDK ukupno ima 67 osnovnih i 35 srednjih škola.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno